Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kärnvapenprov i Nordkorea

Satellitbild över den misstänkta platsen för det nordkoreanska kärnvapentestet.
Satellitbild över den misstänkta platsen för det nordkoreanska kärnvapentestet. Foto: Reuters
Nordkorea har genomfört sitt tredje kärnvapenprov. Det fördöms unisont av FN, USA och Ryssland. FN:s säkerhetsråd kommer i eftermiddag att sammankallas för ett krismöte med anledning av händelseutvecklingen.

Vid sjutiden på tisdagsmorgonen bekräftade Nordkorea via den officiella nyhetsbyrån KCNA, refererad av Reuters, att landet genomfört ett kärnvapenprov. Det är det det tredje i ordningen och det första under den nya ledaren Kim Jong-Un.

FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer i ett uttalande kraftigt sprängningen, som han menar är ”ett klart och allvarligt brott” mot FN:s resolutioner.

USA:s president Barack Obama kallar kärnvapenprovet "en mycket provocerande handling" som "undergräver regional stabilitet". Även Ryssland ”fördömer bestämt” provet, enligt Interfax.

Bekräftelsen kom tre timmar efter det att en rörelse uppmätts i den nordkoreanska jordskorpan, som tolkas som att landet utmanat omvärlden genom en provsprängning – att döma av mätningarna den största hittills.

De myndigheter i Sydkorea, Japan och USA som mäter seismisk aktivitet graderade tisdagens skalv till 4,7, 4,9 respektive 5,2 på Richterskalan.

– Det är hög sannolikhet för att Nordkorea har genomfört ett kärnvapenprov, sade Chi Heoncheol, jordbävningsexpert vid ett statligt sydkoreanskt institut för geovetenskap, enligt New York Times.

Organisationen för övervakning av det internationella provstoppsavtalet, CTBTO, uppgav att en ovanlig seismisk händelse i Nordkorea hade ”tydlig explosionsliknande karaktär” och tycktes komma från samma plats som de provsprängningar Nordkorea genomförde 2006 och 2009. Då uppmättes skalvmagnituder på 3,9 respektive 4,5.

CTBTO övervakar brott mot provstoppsavtalet (som dock formellt inte trätt i kraft eftersom inte alla länder ratificerat det) från över 270 mätstationer över hela världen. Nordkorea drog sig ur avtalet 2003.

Det sydkoreanska försvarsministeriet, som skärpt sin beredskap, uppgav att de seismiska vibrationer som uppmätts indikerar en kärnsprängning på mellan sex och sju kiloton. Sprängningen tycks ha ägt rum en kilometer under jord.

Seoul har begärt ett extra möte med FN:s säkerhetsråd, och FN-diplomater säger till Reuters att det kommer att bli ett möte klockan 15 på tisdagen svensk tid.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap informerade Nordkorea Peking och Washington i måndags om sina planer på att genomföra en provsprängning. Nyhetsbyrån hänvisar till en regeringskälla.

Officiella kinesiska medier har de senaste dagarna sagt att Nordkorea kommer att tvingas betala ett högt pris om det genomför en tredje provsprängning

Kina och de övriga länderna i den grupp som fört förhandlingar med Nordkorea om kärvapenprogrammet – USA, Sydkorea, Ryssland och Japan – har varit på helspänn sedan Nordkorea förra månaden förvarnade om att landet skulle genomföra sitt tredje kärnvapenprov som en protest mot skärpta sanktioner mot landet.

Sanktionerna skruvades åt sedan Nordkorea i december sköt upp en raket, som kallades fredlig men som FN ansåg i själva verket var ett missiltest.

På tisdagskvällen svensk tid ska Barack Obama hålla ett tal till nationen, och dagen före läckte det ut att ett tema blir kärnvapennedrustning. Enligt uppgifter till New York Times kommer Obama att föreslå att USA skrotar en tredjedel av vapenarsenalen, ned till ungefär 1.000 stridsspetsar. Vissa bedömare 

Ett av de skäl som angavs av den norska Nobelkommittén när Barack Obama fick fredspriset 2009 var att han återstartat förhandlingarna om nedrustning av kärnvapen. Det nya Startavtal mellan USA och Ryssland som fick senatens godkännande i slutet av 2009 innebär att de 1.700 kärnstridsspetsar USA förfogar över nu minskas till 1.550 om ungefär fem år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.