Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kashmir-i-jarngrepp-over-500-gripna-och-total-nedslackning/

Världen

Kashmir i järngrepp – över 500 gripna och total nedsläckning

Bild 1 av 2 Indiska soldater i Srinagar.
Foto: AFP
Bild 2 av 2 Indiska soldater undersöker en mans skoter under utegångsförbudet i Srinagar.
Foto: Dar Yasin/AP

Indien har tagit ett järngrepp om Kashmir sedan delstaten fråntogs sitt relativa självstyre. Över 500 personer har frihetsberövats och det omstridda området är helt avskuret från kommunikation med omvärlden. FN varnar nu för försämrade mänskliga rättigheter.

Delstaten Jammu och Kashmir gick på torsdagen in på sin fjärde dag med total nedsläckning. Mobiltelefoner fungerar inte, fasta telefoner är avstängda, liksom tv-kabelnätet. Utegångsförbud råder, tiotusentals kravallutrustade indiska soldater patrullerar gatorna som är kantade av taggtråd.

Dessutom har över 500 människor, bland annat högt uppsatta politiker, aktivister och universitetsprofessorer, gripits under de senaste dagarna.

Allt för att försöka hindra ilskna protester från invånarna efter beslutet att frånta Kashmir sin speciella status med relativ självständighet i Indien. 

Nedsläckningen är så extrem att FN nu varnar för att den begränsar de mänskliga rättigheterna genom att utestänga människor från information och frånta dem möjligheten att delta i det demokratiska samtalet. 

– Vi är djupt oroade för att de senaste begränsningarna i indiskkontrollerade Kashmir kommer att försämra läget för mänskliga rättigheter i regionen, sade Rupert Colville, talesperson för FN:s kontor för mänskliga rättigheter på torsdagen. 

Avbrutna kommunikationer och godtyckliga gripanden har varit återkommande företeelser i Kashmir. Men lika blockerad som nu har regionen inte varit tidigare.

– Det är något med den här nedsläckningen som är drakonisk på ett sätt som mörkläggningar inte brukar vara, säger David Kaye, FN:s speciella rapportör för yttrandefrihet, till the Guardian. 

Följden är bland annat att människor inte kan ringa ambulans, och att familjemedlemmar som lever på olika platser inte kan kontakta varandra. Det är som ett fängelse, säger en man till The Guardian. Han har precis anlänt från Kashmirs största stad Srinagar till Delhi med ett handskrivet boardingkort, eftersom datasystemen ligger nere.

Nedsläckningen inleddes efter att den hindunationalistiska indiska premiärministern Narendra Modi i början av veckan meddelade att Kashmir inte längre får behålla den relativa självständighet som landet innehaft sedan den största delen av Kashmir – efter ett krig mellan Pakistan och Indien – gick upp i Indien och en mindre del i Pakistan. Kashmir har ända sedan dess varit ett stridsämne mellan de två kärnvapenstaterna och har orsakat två krig. 

Indiens beslut har inte oväntat väckt kraftiga protester i Pakistan som gör anspråk på Kashmir. Under torsdagen meddelade Pakistan att all tågtrafik till Indien stoppas och på gatorna i Pakistan pågår ilskna protester. Pakistan har också förbjudit indiska filmer från att visas på landets biografer. 

Det finns en oro för en upptrappad militär konflikt mellan Pakistan och Indien. Men på torsdagen förklarade Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi att landet inte överväger en militär attack.

– Vi tittar snarare på politiska, diplomatiska och legala möjligheter att hantera situationen, sade han. 

Bland annat har Pakistan meddelat att den indiska ambassadören i landet ska utvisas och att handeln med Indien avbryts. Landets utrikesdepartement överväger också att ta tvisten om Kashmirs slopade självstyre till Internationella domstolen.

Informationen inifrån Kashmir är knapphändig. Men enligt Reuters, som har talat med två poliser, har sporadiska protester uppstått och minst 13 personer skadats av stenkastning. 

För invånarna i Kashmir är beslutet ett bakslag. De befarar att regionen ska ”invaderas” av invånare från resten av Indien och ändra på befolkningsstrukturen. Kashmir är den enda delstaten i Indien där majoriteten av invånarna är muslimer. 

Att frånta regionen dess speciella status har länge varit ett krav från hindunationalister och var ett av premiärminister Narendra Modis vallöften. Från regeringens sida finns en förhoppning om att draget ska förbättra ekonomin i regionen som tidigare har kunnat stifta sina egna lagar, förutom i försvars- och utrikesfrågor.