Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kastade sten mot egyptisk presidentkandidat

Arga skokastare mötte presidentkandidaten Ahmed Shafiq när han anlände till en vallokal.
Arga skokastare mötte presidentkandidaten Ahmed Shafiq när han anlände till en vallokal. Foto: AP
Presidentkandidaten Ahmed Shafiq utsattes för sten- och skokastning när han själv skulle rösta i en vallokal i Kairo på onsdagen.

En grupp aktivister hade samlats utanför vallokalen i Kairo och skrek: "Ner med militärstyre" och "Ner med regimen".

När Ahmed Shafiq anlände till vallokalen i bil ropade några av aktivisterna: "Den fege är här, den kriminelle är här", rapporterar Reuters.

Bland personerna som demonstrerade fanns flera som visade upp bilder på anhöriga som dött under förra årets uppror. Gruppen anklagade Shafiq för att ha blod på sina händer.

Vissa kastade även skor mot den 71-årige Shafiq, som var en av Mubaraks ministrar och dessförinnan flygvapenchef. Av många betraktas han som en symbol för den gamla regimen.

Shafiqs beväpnade livvakter lyckades skydda honom från den arga folksamlingen och kunde snabbt föra in honom i vallokalen. När Shafiq väl hade röstat och var på väg därifrån blev stämningen återigen hetsig. Några kastade stenar mot presidentkandidaten och det ska ha uppstått ett bråk mellan aktivisterna och Shafiqs anhängare. Båda grupperna kastade stenar mot varandra och flera bilar i närheten fick sina vindrutor krossade. Det är dock oklart om Shafiq eller någon annan skadades.

I övrigt tycks presidentvalet i Egypten ha gått lugnt till på den första valdagen. Några mindre avvikelser har rapporterats, bland annat har ett tiotal personer skadats i eller utanför vallokaler, rapporterar BBC. Samtidigt bör man påpeka att cirka 50 miljoner egyptier är röstberättigade.

Det cirkulerade tidigare uppgifter om att en polisman blivit skjuten men i nuläget verkar detta ha inträffat redan på tisdagen, och någon koppling till själva valet har inte bekräftats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.