Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kastlös väntas bli president i Indien

Ram Nath Kovind håller tal inför medlemmar i BJP. Kovind, som är kastlös, väntas vinna omröstningen med stor majoritet.
Ram Nath Kovind håller tal inför medlemmar i BJP. Kovind, som är kastlös, väntas vinna omröstningen med stor majoritet. Foto: AFP

Det indiska parlamentet utser i dag landets näste president. En 71-årig kastlös tidigare advokat väntas få en stor majoritet bakom sig.

”Jag är säker på att Shri Ram Nath Kovind kommer att bli en exceptionell president och förbli en stark röst för de fattiga, undertryckta och marginaliserade”, twittrade Indiens premiärminister Narendra Modi i juni, då han nominerade den kastlöse Kovind till presidentposten.

Kovind är dalit, det vill säga kastlös eller så kallad ”oberörbar” och skulle han bli vald är det andra gången någon kastlös utses till president. Rollen som president i Indien är främst ceremoniell men nomineringen av Kovind ses ändå som en viktig signal från premiärministern.

I Indien är Kovind mest känd för att försvarat kastlösas och andra utsatta gruppers rättigheter och är sedan många år aktiv i ett mindre hinduiskt stödparti till Modis BJP. Sedan 2014 är han guvernör i en av landets delstater.

Kovind väntas vinna omröstningen med stöd av ett 40-tal partier i parlamentet. Röstresultatet väntas komma på torsdag.

Läs mer: Solkraft och nya vägar skapar tillväxt i Indien

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.