Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Katalaner går till valurnorna för självstyre

"Barcelona bestämmer". Deltagare i folkomröstningskampanjen i den katalanska huvudstaden.
"Barcelona bestämmer". Deltagare i folkomröstningskampanjen i den katalanska huvudstaden. Foto: Albert Gea / Reuters
Vill katalanerna lämna Spanien? På söndag ska 161 samhällen i Katalonien i nordöstra delen av landet folkomrösta om självständighet.

Katalonien, som är en av de rikaste spanska regionerna, har en stark egen kultur med eget språk och har redan i dag visst självstyre. Men regionen har inte formell rätt att anordna egna bindande folkomröstningar.

Sedan i höstas rullar ändå en omfattande folkomröstningsprocess över regionen. Först ut i september var den lilla staden Arenys de Munt med 10.000 invånare. Hela 96 procent röstade där för självständighet. Valdeltagandet var 41 procent.

Nu på söndag är det dags för del två, när över 700.000 röstberättigade i 161 städer och byar ska säga sitt.

Processen startade som ett medborgarinitiativ. Syftet är att uppmärksamma inte bara spanjorerna utan även omvärlden på en katalansk folklig vilja att bryta sig ur Spanien – men inom ramen för EU. Observatörer från EU-parlamentet finns på plats för att se till att omröstningen genomförs korrekt.

Målet är att så småningom kunna arrangera en allomfattande katalansk omröstning som blir bindande, åtminstone politiskt.

Folkomröstningarna har väckt viss uppmärksamhet i andra länder med starka regioner, som kanadensiska Quebec.

Sammanlagt har över 200 samhällen sagt att de vill delta i processen. I april blir det högintressant, när det är storstaden Barcelonas tur.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.