Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katalanska-ledare-hungerstrejkar-mot-rattsvasendets-behandling/

Världen

Katalanska ledare hungerstrejkar mot rättsväsendets behandling

Under året har demonstrationer hållits till stöd för de fängslade ledarna.
Under året har demonstrationer hållits till stöd för de fängslade ledarna. Foto: Manu Fernandez/AP

Fyra av de katalanska ledarna som åtalades i samband med att regionen åter tog strid för sin självständighet förra året hungerstrejkar nu. Aktionen är en protest mot vad de uppfattar som orättvis behandling av det spanska rättsväsendet, skriver The Guardian.  

Amanda Dahl
Rätta artikel

Det var i lördags som den tidigare ledaren för den katalanska medborgarorganisationen ANC, Jordi Sànchez och Jordi Turull som tidigare var företrädare för den katalanska regeringen, tillkännagav att de ska gå ut i hungerstrejk. 

De anklagade då Spaniens författningsdomstol för att stoppa deras överklaganden, i ett försök att förhindra att deras fall ska tas upp i Europadomstolen. 

Under måndagen anslöt sig ytterligare två personer till deras aktion, Kataloniens tidigare infrastrukturminister och inrikesminister. 

”Vi vill ha en opartisk och flitig författningsdomstol som inte hindrar oss att utöva våra rättigheter. Vi ber inte den om någon särbehandling. Men vi kommer inte tyst acceptera diskriminering eller obefogad förhalning”, skriver ledarna i ett uttalande. 

Den katalanska presidenten Quim Torra har beskrivit det spanska rättssystemet som den värsta katastrofen som skådats i Europa de senaste åren. 

Den spanska premiärministern Pedro Sánchez kommenterade hungerstrejken med att det ”självklart inte är goda nyheter”, men tillade att de alla fyra ha fått behandlats helt enligt lag. 

– Det är viktigt att betona att de kommer att få en rättvis rättegång eftersom vi lever i ett samhälle grundat på rättsstatsprincipen och ett självständigt rättsväsende, sade Pedro Sánchez, enligt The Guardian

Under året har demonstrationer hållits till stöd för de fängslade ledarna. 

I början av november åtalade huvudåklagaren i Spaniens högsta domstol Katalans tidigare vice president Oriol Junqueras och åtta ministrar och höga tjänstemän för uppror och förskingring av allmänna medel. Han yrkar på en 25-årig dom för den tidigare vicepresidenten och upp till 17 år för de andra.

Läs mer: 

Nathan Shachar: Farligt spel av katalanske regeringschefen 

Rappare och separatister gäckar spanskt rättsväsende