Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Katalonien närmare brytning med Spanien

Foto: GUSTAU NACARINO

I elfte timmen avstyrde de katalanska separatistpartierna ett hotande nyval. Det vänsterrevolutionära partiet CUP går med på att låta de stora nationalistpartierna ERC och CDC bilda en regering som skall inleda brytningen med Spanien.

Lösningen kom mindre än ett dygn innan tidsfristen för en ny ministär löpte ut, och priset för uppgörelsen är sittande regeringschefen Artur Mas karriär. CUP, som blev vågmästarparti i de katalanska valen i september, har vägrat stödja en regering ledd av Mas, som lanserade självständighetsprojektet för drygt tre år sedan och lett det sedan dess. CUP:s motivering har varit att Mas och hans högerparti CDC figuerat i flera stora korruptionsskandaler på senare år.

Mas ersättare som regeringschef blir nu den 53-årige journalisten Carles Puigdemont, borgmästare i staden Girona och medlem av Mas parti CDC. Genombrottet garanterar snar dramatik. Både ERC och CUP är extrema separatistpartier, som vill smida medan järnet är varmt. Den riksspanska politiken är lamslagen efter valet den 20 december, som inte gav något avgörande. Om den nya katalanska regeringen skulle fatta unilaterala beslut lika snart som partierna lovat, så ökar sannolikheten för en bred kriskoalition i Madrid mellan högerpartiet Partido Popular och socialistpartiet PSOE.

Under höstens kampanj avbildades Artur Mas på valaffischer som Bibelns Moses; liksom Moses förde Israels folk till det förlovade landet så ryckte Mas katalanerna med sig i ett självständighetsprojekt få trott möjligt. Men Moses dog på tröskeln till hemlandet, och nu, när striden om självständigheten börjar på allvar, tvingas Mas stiga åt sidan.

Utan Mas hade separatismen inte fått sådant uppsving. Det var den konservative Mas, från det icke-separatistiska CDC, som vann den försiktiga medelklassen för en brytning med Spanien. Radikalerna i de renodlade separatistpartierna hade aldrig lyckats med det.

I en intervju hösten 2014 sade Carles Puigdemont till DN:

– Hur det än går så är en sak säker. Våld är uteslutet. Vi skall förhandla om detta, inte slåss. Spanjorerna är inte våra fiender.

Denna förhoppning delas av alla. Det finns bara en hake. Madrid kommer aldrig att godvilligt acceptera en utbrytning, och kommer aldrig att frivilligt förhandla om saken. Gissningsvis har den spanska skattemyndigheten, som brukligt i situationer som denna, redan fått i uppdrag att nagelfara den nye katalanske ledarens inkomstdeklarationer, i hopp om att uppdaga något tvetydigt. De närmaste månaderna artar sig till en politisk rysare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.