Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kataloniens regionpresident anklagar Rajoy för att inte vilja ha dialog

Pro-spansk demonstration i Barcelona.
Pro-spansk demonstration i Barcelona. Other: Bj/action press/REX/Shutterstock

Kataloniens president Carles Puigdemont anklagar den spanska regeringen för att inte sträcka ut handen för att inleda en dialog om Kataloniens självständighet, rapporterar The Guardian.

I tisdags meddelade Carles Puigdemont att självständighetsutropandet skulle skjutas på fram på obestämd tid, för att möjliggöra för förhandlingar mellan makten i Madrid och de katalanska ledarna. Tidigare i oktober röstade Katalonien ja till att bli självständigt.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy frågade därefter katalanernas ledare om huruvida de förklarat Katalonien självständigt och förklarade att Carles Puigdemont hade åtta dagar på sig att ta tillbaka planerna på självständighet och fortsätta var en del av det spanska riket. Om katalanerna inte gjorde detta skulle den spanska regeringen ta till konstitutionens artikel 155, som tillåter direktstyre från Madrid över autonoma regioner.

Men Carles Puigdemont uppskattade inte den spanska premiärministerns hot.

"Vi frågar om dialog och responsen är att lägga fram artikel 155 på bordet." skriver han på sin twitter.

Även Oriol Junqueras, Kataloniens vicepresident, menar att spanska regeringen går för hårt fram.

"En sansad dialog är vad det internationella samfundet vill ha och är vad Katalonien förväntar sig, inte konfrontation och nya hot" skriver han på sin twitter.

Mariano Rajoy fortsätter med sin hårda ton och menar att Katalonien kommer få konsekvenser om utbrytningsförsöket genomförs och menar den nationella sammanhållningen, som står nedskriven i landets konstitution från 1978, inte kan äventyras.

– Det är något som många som erbjudit sig att medla de senaste dagarna ska komma ihåg. De flesta har erbjudit sig att hjälpa i god tro om att hitta en väg ut ur den här situationen. Jag kan bara tacka dem för deras oro och intresse, men det finns ingen möjlig medling mellan demokratisk lag och olydighet och olaglighet, sade Mariano Rajoy under ett tal i parlamentet, skriver The Guardian.

Läs mer: Högerextremister brände katalanska flaggor i Barcelona

På torsdagskvällen brändes katalanska separatistflaggor i Barcelona av militanta högerextremister samtidigt som det arrangerades en pro-spansk demonstration genom staden. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.