Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Katastrofen stämmer bra överens med väderforskarnas farhågor

De senaste årens svåra torka och svält i länderna på Afrikas horn ger en föraning om hur klimatförändringarna kommer att slå, även om det ännu inte går att bevisa klimateffekten.

I vissa delar av Kenya finns det sexåringar som aldrig sett regn. De senaste fem–tio åren har regncykeln förändrats i länderna strax söder om Sahara, rapporteras det. Regnperioderna kommer vid fel tidpunkter eller är utspridda på ett sätt som man inte känner igen. I en del länder leder det till att fel sorts grödor gynnas och att folk svälter.

Jordbruket i Afrika är regnberoende och påverkas av förändringar i temperaturer och nederbörd, säger klimatforskaren Markku Rummukainen, på SMHI.

Att det blir varmare och att det blir förändringar i nederbörd, avdunstning, samt i årsförlopp av regnsäsonger och torrperioder är ett scenario som gäller generellt  för Afrika som följd av klimatförändringarna, enligt Rummukainen. Hela kontinenten beräknas bli varmare på sikt, och nederbörden minska i norr och söder.

Det går inte att slå fast att den nuvarande torkan beror på klimatförändringar. På 1950-talet fanns en liknande period av längre torka.

– Förhållandena i ett visst område påverkas av vädret och mer långsiktigt av klimatförändringar, men förstås också av markanvändning och annat resursutnyttjande. Bakom den aktuella torkan anar man i första hand den nyligen avslutade La Niña, som är en naturlig klimatvariation i Stillahavsområdet, säger Markku Rummukainen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.