Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Katolsk ärkebiskop avgår efter skandaler med sexuella övergrepp

Ärkebiskopen och kardinalen Donald Wuerl tillsammans med påve Franciscus i Washington år 2015.
Ärkebiskopen och kardinalen Donald Wuerl tillsammans med påve Franciscus i Washington år 2015. Foto: David Goldman/AP

Påven godtar att den amerikanska ärkebiskopen Donald Wuerls avgång, rapporterar flera internationella medier. Donald Wuerl är en av de högst uppsatta personerna inom katolska kyrkan som avgår till följd av skandaler med sexuella övergrepp. Däremot behåller han sin roll som kardinal.

Donald Wuerl är ärkebiskop i Washington D.C. i USA och en av de mest framstående personerna inom den katolska kyrkan i landet. I augusti släppte Högsta domstolen i Pennsylvania en rapport som anklagade över 300 katolska präster för sexuella övergrepp på tusentals barn i delstaten. 

I rapporten riktas kritik mot Donald Wuerl för att han under sin tid som biskop i Pittsburgh visat ett bristande omdöme. Donald Wuerls namn nämns över 200 gånger i rapporten och han ska bland annat gett nya uppdrag till präster som anklagats för sexuella övergrepp, rapporterar Reuters.

”Än en gång, för eventuella tidigare brister i mitt omdöme ber jag om ursäkt”, skriver Donald Wuerl i ett uttalande, rapporterar BBC.

I ett brev från påven Franciscus framkommer det att han motvilligt godtar Donald Wuerls avgång samt att påven inte tror att Wuerls gjort sig skyldig till att ha mörkat övergrepp inom kyrkan.

Påven skriver att Donald Wuerls har de resurser som krävs för att tydliggöra skillnaden mellan att avsiktigt ha dolt brott och att ha begått misstag.

”Likafullt, din ädelhet har gjort att du inte valt att försvara dig på det sättet. För det är jag stolt och jag tackar dig”, skriver påven. 

Dessutom ber påven att Donald Wuerls att fortsätta sin administrativa roll inom katolska kyrkan i Washington till dess att en ny ärkebiskop tillsätts. Något som beskrivs som ovanligt, då en ersättare ofta presenteras samtidigt som en ärkebiskop avgår.

Donald Wuerl har varit en stark supporter av påven Franciscus och kommer att behålla sin roll som kardinal.

Traditionellt brukar biskopar lämna in sin avgångsansökan när de fyller 75 år, vilket även Donald Wuerl gjorde när han hade åldern inne år 2015. Men i det läget accepterade påven inte Wuerls avgång.

Donald Wuerl är en av de högst uppsatta personerna inom den katolska kyrkan som avgår till följd av skandaler med sexuella övergrepp, rapporterar Reuters.

Tidigare har den amerikanska kardinalen Theodore McCarrick avgått efter anklagelser om sexuella övergrepp och i juli avgick även den australiska ärkebiskopen Philip Wilson som dömts för att han inte agerat mot övergrepp.

Läs mer: Påven liknar abort med att hyra en yrkesmördare

Påven: ”Djävulen lever och mår”

Läs mer: Påven anklagas för att ha mörkat sexbrott – vill inte kommentera

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.