Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katolska-kyrkan-infor-ratta-prasten-holl-12-ariga-katarzyna-fangen-i-549-dygn/

04:10. 12-åriga Katarzyna våldtogs om och om igen av en katolsk präst. Nu ställs katolska kyrkan inför rätta.
Världen

Katolska kyrkan inför rätta – prästen höll 12-åriga Katarzyna fången i 549 dygn

Gång på gång våldtogs 12-åriga Katarzyna av en katolsk präst. Men är det han eller kyrkan som bär ansvaret? Den frågan ska avgöras av Högsta domstolen i Polen. Den polska regeringen, som har täta band med den katolska kyrkan, vill till varje pris undvika att kyrkan blir skadeståndsskyldig.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Katarzyna, offer för pedofilprästen Roman B, täcker sitt ansikte när hon går till rättegången i appellationsdomstolen i Poznan i september 2018.
Foto: Lukasz Cynalewski/Agencja Gazeta
Bild 2 av 11 Prästen som våldtog Katarzyna tillhörde den katolska orden Kristus-sällskapet. På högkvarteret utanför Poznan vill ingen svara på frågor.
Foto: Kevin Chang
Bild 3 av 11 Två dagar i veckan är det demonstration för Katarzyna och för en rättvis rättegång framför Högsta domstolens byggnad i Warszawa.
Foto: Kevin Chang
Bild 4 av 11 Kristus-sällskapets överklagande avgörs av polska HD inom den närmaste tiden.
Foto: Kevin Chang
Bild 5 av 11 Advokat Jaroslaw Głuchowski är juridiskt biträde till Katarzyna, vars skadeståndskrav avgörs av Högsta domstolen.
Foto: Kevin Chang
Bild 6 av 11 Agnieszka Ziółkowska, en aktivist som leder kampanjen för pedofiloffret Katarzyna, framför Kristus-sällskapets högkvarter i Puszczykowo utanför Poznan.
Foto: Kevin Chang
Bild 7 av 11 Agnieszka Ziółkowska
Foto: Kevin Chang
Bild 8 av 11 Marek Mielewczyk.
Foto: Kevin Chang
Bild 9 av 11 Marek Mielewczyk lider ännu av de sexuella övergrepp en präst utsatte honom för när han var 12 år.
Foto: Kevin Chang
Bild 10 av 11 Advokaten Anna Frankowska har engagerat sig i Katarzynas situation och är med och demonstrerar utanför Högsta domstolen.
Foto: Kevin Chang
Bild 11 av 11 Anna Frankowska är advokat och aktiv i en polsk organisation som hjälper pedofiloffer och leder demonstrationerna framför Högsta domstolen.
Foto: Kevin Chang