Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Katolska kyrkan kan förändra sin syn på skilsmässa

Foto: Lars Lindqvist

Den katolska kyrkan kan vara på väg att förändra sin syn på skilsmässa, samboförhållanden och äktenskap. Frågorna kommer att diskuteras under ett två veckor långt möte i Vatikanen.

Den katolska kyrkans inställning till äktenskapet är konservativt, något som den 77-årige påven nu ser ut att vilja förändra. Franciskus själv har visat vägen genom att viga par som levt ”i synd”, alltså par som levt länge tillsammans utan att vara gifta.

Mötet, synoden, som inleddes i Vatikanen i dag, söndag, samlar omkring 200 katolska biskopar från hela världen. Frågan kring kyrkans syn på familjen kommer att diskuteras under två veckor.

Vid öppnandet av synoden gjorde påven tydligt att kyrkan måste ta sig an det gap som finns mellan hur kyrkans medlemmar lever sina liv och hur kyrkan ser på dem.

När han under lördagen höll ett tal till tiotusentals människor på Petersplatsen sa påven att synoden kan komma att öppna dörren till ”en förnyelse av kyrkan och samhället”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Påven har också sagt att kyrkan inte ska vara en tulltjänsteman utan en moder och därför inte ägna sig åt att kontrollera församlingsmedlemmars liv. Detta med hänvisning till de många människor som skilt sig, lever i samboförhållanden och som enskilda mödrar.

Huruvida biskoparna kommer att gå påven till mötes står klart om två veckor. Påven själv har vädjat till dem att vara generösa när det gäller att förstå de problem som vanliga troende ställs inför när de försöker leva upp till kyrkans regler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.