Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-brittisk-experter-oense-om-coronastrategi/

Världen

Katrine Marçal: Brittiska experter oense om coronastrategi

Polis informerar besökare i London Fields i östra London att det inte är tillåtet att sitta i parken. Däremot går det bra att exempelvis promenera i grönområdet.
Polis informerar besökare i London Fields i östra London att det inte är tillåtet att sitta i parken. Däremot går det bra att exempelvis promenera i grönområdet. Foto: Justin Tallis/AFP

20 år gamla personkonflikter, minnen från galna ko-sjukan 1999 och ett hemligt vetenskapligt råd. 

Även i Storbritannien diskuterar man sina epidemiologer. 

I Storbritannien är regeringens hårda strategi mot viruset inte särskilt ifrågasatt. Inte bland vanligt folk på gatan. Inte för att de befinner sig på gatan: du får bara gå ut en gång om dagen om du inte arbetar i sjukvården eller på andra nyckelpositioner i samhället. Samtidigt har över 27.000 personer dött av covid-19 i Storbritannien. 

Därmed ser landet ut att bli ett av de hårdast drabbade i Europa. 

Inom den akademiska världen har det förstås funnits konflikter. I mars tog debatten i hög grad form av ett universitet mot ett annat. På Imperial College i London finns professor Neil Ferguson vars modeller bidrog till att Boris Johnsons regering stängde ner det brittiska samhället i mars. Men på universitetet i Oxford finns bland andra professor Sunetra Gupta i teoretisk epidemiologi och hon har uttryckt kritik mot att studierna från Imperial College fick så stort inflytande. Sedan tog det inte lång tid för brittiska tidningar att gräva fram tjugo år av historisk rivalitet mellan universiteten. 

Institutet för matematiska modeller på Imperial College startades nämligen av en professor Sir Roy Anderson som hade tvingats lämna just Oxford. Anledningen till att han fick lämna var delvis att han hade spritt ut ett falskt rykte om just Sunetra Gupta. Sir Roy Anderson hävdade att hon hade en affär med en manlig överordnad och att hon därför inte borde bli befordrad. 

Allt visade sig vara påhitt. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ger tummen upp efter att ha deltagit i en nationell applåd för vårdanställda som under tuffa förhållanden behandlar patienter som insjuknat i covid-19.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ger tummen upp efter att ha deltagit i en nationell applåd för vårdanställda som under tuffa förhållanden behandlar patienter som insjuknat i covid-19. Foto: BEN STANSALL

På grund av detta har professor Neil Ferguson professor i matematisk biologi vid Imperial College fått gå ut och försäkra att hans oenigheter med professor Sunetra Gupta inte har något att göra med denna 20 år gamla konflikt. Och att de faktiskt är vänner. Det är med andra ord inte bara i Sverige som folk är intresserade av sina epidemiologers privatliv. 

Att vissa forskare förhåller sig kritiska till modellerna från Imperial College har dock i verkligheten främst att göra med något annat: 

– Alla är medvetna om att de har blivit snabbt konverterade och inte är designade för den här typen av virus, säger Mike Cates, matematikprofessor vid universitetet i Cambridge, till Financial Times.

Mycket av oenigheten bland de brittiska experterna går tillbaka till utbrottet av BSE, alltså galna ko-sjukan år 1999. Då gick den brittiska regeringen hårt ut beväpnad med bland annat modeller från Imperial College. I slutändan slaktade man 6 miljoner djur och detta har i efterhand gett upphov till kritik från vissa håll. BSE-utbrottet ledde till att den brittiska regeringen etablerade SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), ett officiellt vetenskapligt råd i frågorna. SAGE har varit oerhört viktigt under den pågående pandemin. Men vilka som sitter i rådet är faktiskt hemligt. 

Hur skulle Sverige reagera på att inte få veta vem Anders Tegnell var? Just det. 

Kraven på att offentliggöra medlemmarna i SAGE går just nu höga i Storbritannien. 

Läs mer:

Han är Tysklands motsvarighet till Anders Tegnell 

Experterna har fått stjärnstatus – här är Tegnells motsvarigheter