Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-covid-19-har-avslojat-svartas-utsatthet-i-storbritannien/

Världen

Katrine Marçal: Covid-19 har avslöjat svartas utsatthet i Storbritannien

Stora protester i London på lördagen till stöd för Black lives matter-rörelsen.
Stora protester i London på lördagen till stöd för Black lives matter-rörelsen. Foto: Justin Tallis/AFP

I Storbritannien har covid-19 slagit oproportionerligt hårt mot svarta britter. Vad det beror på är än så länge oklart. Men i spåren av George Floyds död i USA pekar många nu mot rasismen. 

George Floyds död i USA har fått många britter att gå ut på gatan. Demonstrationerna i London på lördagen var stora, trots att stora folksamlingar är olagliga på grund av pandemin. Men i Storbritannien har covid-19 också avslöjat just svarta britters utsatthet. 

”De säger att viruset inte diskriminerar men vad vi ser är att det verkar slå oproportionerligt hårt mot svarta och de från asiatiska och andra etniska minoriteter”, sa Dr Chaand Nagpaul, chef för British Medical Association redan den 10 april. Han krävde att regeringen genast skulle utreda. De första tio läkarna och sjukvårdarna som dog i covid-19 i Storbritannien var samtliga svarta eller från etniska minoriteter. 

Sedan bara fortsatte det. 

Enligt den brittiska statistiska centralbyrån är risken för svarta britter att dö av covid-19 fyra gånger högre än för vita britter. Så ser det ut även om man tar in ålder som en faktor. För britter med bakgrund i Pakistan och Bangladesh är risken tre gånger så hög och för de med bakgrund i Indien dubbelt så hög. Vad beror det på? 

Ingen vet än.

Sedan april finns det formella rekommendationer i Storbritannien att ta vitamin D. Detta är än så länge bara spekulation men det finns misstankar om att vitamin D-brist som är vanligare bland svarta britter än vita britter eventuellt skulle kunna ha något med den högre dödligheten bland svarta att göra. 

Samtidigt är det förstås svårt att se hur just genetik skulle kunna förklara varför även britter med bakgrund i Bangladesh och Pakistan i så fall har drabbats så hårt. De har trots allt rätt lite gemensamt rent genetiskt med svarta britter. Och hur kan det komma sig att britter med bakgrund i Indien som ju fram till 1947 var samma land som Pakistan har drabbats mindre hårt än de med bakgrund i Pakistan? 

Det är nu som hypoteserna börjar handla om diskriminering och rasism i stället. Den indiska minoriteten i Storbritannien är generellt rikare är den pakistanska. Vad svarta britter och de med bakgrund i Pakistan och Bangladesh har gemensamt är att de är just de fattigaste etniska grupperna i Storbritannien. De är också överrepresenterade i den typen av jobb där risken för att utsättas för viruset är som störst. 

Den här sista faktorn, var på arbetsmarknaden olika grupper finns har den brittiska statistiska centralbyrån ännu inte tittat på kopplat till etnicitet och dödlighet i covid-19. Däremot verkar fattigdom inte vara den enda förklaringen. Även när man kontrollerar för fattigdomsnivå är risken att dö i viruset för svarta britter och de med bakgrund i Pakistan och Bangladesh dubbelt så hög som för vita britter.

Gällande varför just läkare och annan sjukvårdspersonal från svarta och asiatiska minoriteter har drabbats så hårt finns det spekulation om att det kan ha att göra med att de har haft sämre tillgång till skyddsutrustning på grund av strukturell rasism inom sjukvården. Men allt detta är alltså än så länge bara spekulation. Ingen vet. 

Ilskan och sorgen är emellertid i högsta grad konkret. 

Två britter har dött av covid-19 efter att ha blivit spottade i ansiktet av personer som hade viruset. Personer som alltså medvetet verkat ha velat smitta dem på detta ohyggligt förnedrande sätt. Båda dessa dödsoffer var svarta. Var det en slump? 

Nej, svarar många i dag.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt