Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-darfor-klamtar-inte-klockan-for-brexit/

Världen

Katrine Marçal: Därför klämtar inte klockan för brexit

Bild 1 av 2 Big Ben håller på att restaureras.
Foto: James Veysey/Shutterstock
Bild 2 av 2
Foto: James Veysey/Shutterstock

Ska Big Ben bonga in brexit? Den frågan har diskuterats den senaste veckan i Storbritannien. 

Landet lämnar EU klockan 23.00 brittisk tid den 31 januari. En del britter kommer att fira. Andra kommer att sörja. 

En ej oansenlig del kommer att sova. 

Nigel Farage, den tidigare ledaren för UKIP, arrangerar en fest för brexitörer på Parliament Square i centrala London. Brexitmotståndare har hotat med en motdemonstration, men det bygger på att de lyckas arrangera en. Och organisation har inte alltid varit deras starkaste sida. 

Det brittiska finansdepartementet har däremot anledning att vara nöjda. De har slutligen lyckats med att beställa ett brexitmynt. Runt en miljon 50 pence-mynt ska nämligen produceras för att markera den historiska brexitdagen. Och dessa brexitmynt har varit något av en följetong. 

Nigel Farage
Nigel Farage Foto: Sipa/Rex

Det började med att Philip Hammond som var finansminister för inte så länge sedan (när Theresa May var premiärminister) beställde mynten. Tanken var att de skulle komma ut den 29 mars 2019. Detta var ju datumet när Storbritannien skulle lämna EU.

Men eftersom Storbritannien inte lyckades lämna EU fick mynten smältas ner. Framåt hösten beställde Storbritanniens nya finansminister Sajid Javid en ny omgång: denna gång med datumet 31 oktober 2019. Boris Johnson svor ju på att brexit skulle inträffa då.

Så blev det inte heller. Och än en gång fick mynten smältas ner. 

Nu är de alltså slutligen på gång. Och alla turer runt brexitmynten gör att det kanske inte var så konstigt att kommittén som ansvarar för Big Ben inte vågade planera för något brexitbongande. Den berömda klockan håller nämligen på att restaureras. Klocktornet vid parlamentet har varit täckt av byggnadsställningar sedan 2017.

Man har dock sett till att Big Ben har slagit vid särskilt viktiga tillfällen. Som den andra söndagen i november när Storbritannien sörjer de 700.000 brittiska soldater som dog under första världskriget. Samt på nyårsafton. 

Hur är det möjligt att klockan kunde slå på nyårsafton men inte den 31 januari?

Däremot har man inte gjort några planer för att klockan ska slå in brexit den 31 januari. Flera brexitörer är kränkta av detta. De antyder någon form av konspiration. Hur är det möjligt att klockan kunde slå på nyårsafton men inte den 31 januari? 

Förklaringen är att man installerade en tillfällig kläppa på nyårsafton samt satte in ett temporärt golv. Att göra om detta inför brexitdagen skulle kosta nästan en och en halv miljoner kronor beräknar den officiella kommittén. Dessutom skulle det innebära att de pågående reparationerna av klocktornet skulle behöva skjutas upp två till fyra veckor. Och detta skulle leda till kostnader på över en miljon kronor per vecka. 

Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Daniel Leal-Olivas/AP

– Vi kommer se till att den 31 januari markeras på lämpligt sätt över hela landet, säger premiärminister Boris Johnson. 

Men nej, han är inte beredd att lägga sex miljoner kronor på att Big Ben ska slå. Nästan 600.000 kronor per bong är onekligen saftigt. 

Nigel Farage och andra brexitörer ifrågasätter dock beräkningarna. Boris Johnson har sagt att om några privatpersoner vill finansiera Big Bens brexitbongande är de välkomna. Men ännu har ingen trätt fram. Och antagligen är det redan försent. 

Det brittiska folket får nöja sig med sina brexitmynt. De som vill kan förstås gå på Nigel Farages fest. Eller andra liknande arrangemang ute i landet. 

Andra kan gråta ostört. 

Eller sova. 

Klockan klämtar inte för brexit.