Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 22:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-eu-valet-ett-styrkebesked-for-landets-brexitorer/

VÄRLDEN

Katrine Marçal: EU-valet ett styrkebesked för landets brexitörer

Bild 1 av 2 Brexitpartiets Nigel Farage.
Foto: Tolga Akmen/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Jessica Taylor/TT

Brexitpartiet och Liberaldemokraterna ser ut att bli EU-valets vinnare i Storbritannien.

Resultatet kommer spela stor roll för vem som blir nästa premiärminister.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Brexitpartiet hade i någon mening vunnit valet redan innan den sista rösten var lagd. Nigel Farages parti gick fram så kraftigt i den brittiska EU-valrörelsen att det konservativa partiet till slut sparkade ut Theresa May.

Premiärministern annonserade sin avgång i fredags.

Långt innan rösterna ens hade börjat räknas.

Nigel Farages Brexitparti ser också ut att bli största parti i detta märkliga brittiska EU-val.

Britterna skulle ju egentligen inte ha deltagit. Men eftersom regeringen inte har lyckats genomföra Brexit blev man tillslut tvungen. Och det brittiska folket har släpat sig till valurnorna i inte särskilt stora skaror.

Valet kommer trots det att få rejäla inrikespolitiska konsekvenser. Brexitpartiets framgångar är ett styrkebesked för landets brexitörer.

Valet kommer trots det att få rejäla inrikespolitiska konsekvenser. Brexitpartiets framgångar är ett styrkebesked för landets brexitörer. Det sänder en signal rakt in i det konservativa partiet: om ni inte lyckas leverera en hård och rejäl Brexit kommer ni få svårt att behålla regeringsmakten.

Resultatet ser å andra sidan inte mycket bättre ut för oppositionspartiet Labour. Enligt vallokalsundersökningen får Jeremy Corbyns parti färre röster än Liberaldemokraterna, vilket är en skräll, om än en ganska väntad sådan.

Labour straffas av väljarna för sin otydliga position gällande Brexit.

Partiet är officiellt för en skilsmässa med EU.

Men kanske inte så mycket länge till.

Pressen från medlemmarna kommer att bli hård de närmaste dagarna att byta position. Jeremy Corbyn kan mycket väl tvingas dra slutsatsen att han inte kommer kunna vinna ett nationellt val utan att komma ut mot Brexit. Samt utan att börja driva frågan om en andra folkomröstning.

I så fall förändras spelplanen i det brittiska parlamentet.

Nattens resultat ser dessutom långtifrån ut att bli det styrkebesked för Labour som Jeremy Corbyn hade behövt. Han ser just nu, trots det konservativa partiets djupa kris, inte ut som en självklar nästa premiärminister. Detta minskar antagligen sannolikheten för ett nationellt val i Storbritannien redan i år.

Ett nationellt val just nu ligger varken i Labours eller de konservativas intresse, givet att partierna ser ut att göra så dåligt ifrån sig i Europaparlamentsvalet.

För Liberaldemokraterna verkar detta val bli en efterlängtad succé. Partiet har i flera år varit uträknat i brittisk politik och har bara åtta mandat i det nationella parlamentet.

Nu ser man alltså ut att bli större än Labour.

Liberaldemokraternas kampanj med sloganen ”åt helvete med Brexit” verkar ha fungerat. Generellt är det de partier som har haft den tydligaste positionen gällande Brexit som ser ut att vinna. Oavsett om detta har varit för Brexit (Brexitpartiet) eller mot Brexit (Liberaldemokraterna).

I den bemärkelsen har detta varit en andra folkomröstning om EU.

Framför allt har dock detta Europaparlamentsval stora implikationer för vem som blir premiärminister i Storbritannien. De närmsta veckorna kommer de drygt 100.000 medlemmarna i det konservativa partiet att välja en efterträdare till Theresa May. Han eller hon kommer att bli brittisk premiärminister.

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: AFP

Med Brexitpartiets stora framgångar i färskt minne lär de drygt 100.000 konservativa partimedlemmarna känna att de behöver välja en ordentlig brexitör till ledare.

Någon som kan stoppa en fortsatt väljarflykt till Nigel Farage.

Någon som inte är rädd för en hård Brexit.

Och en sådan person är Boris Johnson, den tidigare utrikesministern.

Han ser i natt ut att vara närmare sitt mål: nr 10 Downing Street.

Ämnen i artikeln

Brexit

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt