Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-10 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-fa-personer-skakar-hand-lika-mycket-som-prins-charles/

VÄRLDEN

Katrine Marçal: Få personer skakar hand lika mycket som prins Charles

Drottningen Elizabeth och sonen prins Charles.
Drottningen Elizabeth och sonen prins Charles. Foto: Matt Dunham/AFP

Få personer skakar lika mycket händer som de kungliga. Och det är kanske inte konstigt att det är Storbritanniens 71 år gamle, hårt arbetande, kronprins Charles som nu har insjuknat i det nya coronaviruset. Prinsen har isolerat sig själv och hustrun (som inte är smittad) på drottningens slott i Skottland.

Där finns det i alla fall 52 sovrum att välja på.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Prins Charles har ”milda symptom och hoppas på ett snabbt tillfrisknande” meddelar kungahuset. Ingen vet vem som har smittat honom. Prinsen har jobbat mycket de senaste veckorna och den vars arbetsdag i hög grad går ut på att skaka folks händer är naturligtvis utsatt. De brittiska kungliga tränas i den perfekta handskakningen: tydligen består den av två till tre skakningar med tummen riktad neråt.

När coronaviruset började nå kritiska nivåer i Storbritannien för runt två veckor sedan kunde man se prins Charles i stället göra den österländska ”namaste”-hälsningen vid officiella arrangemang. När han till exempel träffade Ronnie Wood från The Rolling Stones hälsade de på varandra på detta sätt: händerna vid bröstet som i ett luciatåg.

Och kanske är det framtiden.

Ronnie Wood möter prins Charles.
Ronnie Wood möter prins Charles. Foto: Yui Mok/AP

Att kungligheter måste skaka händer är faktiskt ett ganska nytt påfund. Förr i tiden åkte de bara förbi sina undersåtar och vinkade. Det var drottning Elizabeth II som ville modernisera saken under det radikala 1970-talet. Då föddes det som britterna kallar för ”the royal walkabout”. Det hela innebär att drottningen när hon är på besök någonstans inte längre bara träffar högdjuren. Kungahuset planerar också in en officiell ”promenad” förbi mer eller mindre prydligt uppställda undersåtar. Dessa får möjlighet att skaka majestäternas händer.

I dag utsätter sig nästan alla i det brittiska kungahuset för denna ritual med ett principfast undantag: prinsessan Anne. Drottningens 69-åriga dotter har alltid vägrat. Handskakandet är ”uppenbart absurt” har hon sagt i en tv-dokumentär.

Så sent som i början av mars skakade dock hennes mamma, drottning Elizabeth II fortfarande händer. Men inte allmänhetens händer och den 11 mars verkade den brittiska drottningen helt ha slutat hälsa på detta sätt. Monarken är 93 år gammal. Prins Charles insjuknande har gjort att många britter har börjat oroa sig för att han kan ha smittat drottningen.

Den brittiska överklassen är å andra sidan inte direkt känd för att krama sina barn.

Drottningens hälsa påstås vara god.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt