Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-i-ar-handlar-inte-lokalvalen-i-storbritannien-om-sophamtning/

Världen

Katrine Marçal: I år handlar inte lokalvalen i Storbritannien om sophämtning

Theresa May. Foto: Tolga Akmen/AFP

Om Theresa May hade fått bestämma hade det handlat om sophämtning. Det brukar det göra när det är lokalval i Storbritannien. Sophämtning, hundbajs och andra hyperlokala frågor avgör.

Men inte detta år. 

Rätta artikel

När väljare i England och på Nordirland i dag ska rösta handlar det i hög grad om Brexit. Inte för att Brexit avgörs av de 8.300 lokalpolitiker (samt sex borgmästare) som ska väljas, utan för att Brexit har ritat om den politiska kartan. 

Senast som många av dessa distrikt röstade var 2015. David Cameron var premiärminister på höjden av sin popularitet och tanken att Storbritannien ens skulle hålla en folkomröstning om EU var inte mycket mer än en detalj i ett valmanifest. 

Därför är dagens lokalval viktiga för det konservativa partiet. De kommer att ge någon form av indikation på hur skadat partiet är. Många konservativa väljare är rasande över hur regeringen har hanterat Brexit. Rasande över att Storbritannien fortfarande inte har lämnat EU. 

Frågan är bara hur rasande?

Kommer dagens lokalval att innebära en pinsam förlust? Eller, blir det total konservativ genomklappning? 

Det verkar troligt att Storbritannien kommer att tvingas hålla även nationella val i år på grund av det fortgående Brexitkaoset. Dagens lokalvalsresultat blir därför en indikation på vilken premiärminister som kan tänkas flytta in på nr 10 Downing Street härnäst. 

Kan Labour, som har fullt med egna Brexitproblem, visa att de trots allt har det politiska momentumet med sig? Att det är Jeremy Corbyn som just nu marscherar mot makten? Kan Liberaldemokraterna som har varit uträknade i brittisk politik de senaste åren börja bygga upp sig själva igen? Nu om något har de chansen. Både de konservativa, och Labour, slits itu av den infekterade EU-frågan. 

Liberaldemokraterna är också det enda av de stora partierna som faktiskt är emot Brexit. 

En position som delas av många väljare. 

Theresa May är oavsett på väg bort. Ledarstriden i det konservativa partiet pågår redan för fullt. Om än under radarn. 

Huvudkandidaterna till premiärministerposten är just nu den tidigare utrikesministern Boris Johnson och jordbruksminister Michael Gove. 

Båda är högprofilerade EU-motståndare. 

Det är som sagt Brexit som avgör det mesta i brittisk politik. 

Inte vilka åtgärder du har för att förbättra sophämtningen. 

Tråkigt nog för Theresa May. 

Theresa May: Nu är det upp till parlamentet

Läs mer: Journalistens död överskuggar Nordirlands val

Läs mer: Katrine Marçal: Lyra McKees död påminner alla om hur mycket som står på spel