Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 02:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-inviten-till-te-med-corbyn-vacker-flera-fragor/

Världen

Katrine Marçal: Inviten till te med Corbyn väcker flera frågor

Theresa May. Foto: Jack Taylor/Pool via AP

I över sju timmar satt den brittiska rege­ringen inlåst på Downing street nummer 10. Den berömda svarta dörren var stängd och medierna fick vänta.

Rätta artikel

Ministrarna därinne hade fått sina mobil­telefoner konfiskerade. Premiärministern ville inte riskera att de gjorde vad de brukade göra: sms:ade till sina journalistkompisar från toaletten. Här skulle det inte twittras ut några rykten. Detta sades nämligen vara det kanske viktigaste regeringssammanträdet på 50 år.

Risken för att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal har aldrig varit större. Parlamentet misslyckades i måndags med att enas om en plan för att undvika detta scenario och nu var det upp till regeringen.

Sedan kom Theresa May ut, eller nja, hon stannade inne. Det regnade. Men så fort journalisterna såg talarstolen förstod de att premiärministern i alla fall inte skulle kalla till något nyval. Sådana rykten hade gått hela dagen. Men nu hade man i stället lyft fram den officiella talarstolen för regeringsärenden.

Och den får man inte använda när man ska kalla till nyval.

Vad var det då Theresa May hade kommit hit för att annonsera? Med nio dagar kvar tills tiden rinner ut för Brexitförhandlingarna och Storbritannien kraschar ut ur EU borde det rimligen vara något radikalt.

Ett nytt grepp?

Kanske till och med något för brittisk politik så ovanligt som en kompromiss?

Det var det inte.

I stället meddelade Theresa May att hon ämnar be EU att skjuta upp Brexitdatumet: från nästa vecka till den 22 maj. (Det är det sista datum som Storbritannien kan förbli EU-medlem utan att behöva delta i Europaparlamentsvalet.)

Och Theresa May sa att hon tänker sätta sig ner med oppositionsledaren Jeremy Corbyn och förhandla. Premiärministern bjöd helt enkelt in Labour till att försöka hitta en lösning.

Vad innebär då detta?

Ja, antingen kan man se det som att Theresa May försiktigt börjar närma sig en mjukare Brexit. Hon har insett att någon form av uppmjukning av hennes eget olycksaliga Brexitavtal är nödvändig. Annars kommer parlamentet aldrig att acceptera läget .

Eller, så skulle man kunna se det som att Theresa May helt cyniskt nu erbjuder Jeremy Corbyn och oppositionen en möjlighet att få ta del av skulden för ett kommande Brexit­haveri. Den katastrof som Theresa May kanske börjar misstänka att allt nog ändå kommer att utmynna i.

Premiärministern kommer då att kunna säga att hon har försökt med allt: hon har till och med druckit te med Jeremy Corbyn. Och tyvärr har det inte fungerat. Landet har nu inget annat val, än en avtalslös krasch ut ur EU.

Och om en sådan slår hårt mot den brittiska ekonomin?

Ja, då är det i alla fall inte Theresa Mays fel.

Eller, i alla fall inte bara Theresa Mays fel.