Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-johnson-ensam-om-att-bade-ligga-for-doden-och-bli-pappa-samma-manad/

Världen

Katrine Marçal: Johnson ensam om att både ligga för döden och bli pappa samma månad

Bild 1 av 2 Nyblivna föräldrar: Carrie Symonds och Boris Johnson.
Foto: Tolga Akmen/AFP
Bild 2 av 2 Boris Johnson är inte den första brittiska premiärminister som har fått barn under sina år vid makten.
Foto: Oli Scarff/AFP

Boris Johnson är den första brittiska premiärminister som både har legat inför döden och blivit pappa samma månad. 

Men sin planerade pappaledighet kommer han inte kunna ta ut. 

Boris Johnson är inte den första brittiska premiärminister som har fått barn under sina år vid makten. År 2000 fick Tony Blair sonen Leo Blair och tio år senare kom David Cameron hem från sjukhuset med lilla Florence Cameron. Innan dess var det Lord John Russell som fick två söner i mitten av 1800-talet.  

Men Boris Johnson är onekligen den första premiärminister som både har legat inför döden och blivit pappa samma månad. Det var mindre än tre veckor sedan han skrevs ut från intensivvårdsavdelningen på St Thomas Hospital där han vårdades för covid-19.

Boris Johnson kommer också att bli den första premiärminister som gifter sig under sin ämbetsperiod. Hans skilsmässa från fru nummer två, Marina Wheeler, gick igenom i februari och han är nu förlovad med Carrie Symonds som på onsdagsmorgonen födde en son på ett sjukhus i London. 

Bild 1 av 2 Dåvarande premiärministern David Cameron, hans fru Samantha och deras nyfödda dotter Florence i september 2010.
Foto: Ben Stansall/AFP
Bild 2 av 2 Leo Blair föddes år 2000 då pappa Tony var premiärminister.
Foto: Jonathan Utz/AFP

Under coronapandemin har många av de separata förlossningsavdelningar som leds av barnmorskor gjorts om till intensivvårdsavdelningar i Storbritannien. Kvinnor föder i stället på sjukhus eller hemma. Det senare gäller i de delar av landet där man bedömer att det är mer riskabelt att åka till sjukhus än att krysta i vardagsrummet. 

Men Boris Johnson har varit åskådare vid ett antal förlossningar förr, premiärministern har som brittisk media uttrycker saken ”minst sex barn”. De skriver på detta kryptiska sätt eftersom det finns oklarheter kring hur många barn premiärministern egentligen har. 

Och med vem. 

Både Tony Blair och David Cameron tog pappaledigt från premiärministerskapet när de fick barn. Boris Johnson hade tidigare tänkt göra samma sak men i det nuvarande krisläget kommer det inte bli möjligt. I Storbritannien får alla pappor två veckors obetald ledighet. Det är möjligt att vara hemma mer och få ersättning för det, men bara två procent av alla fäder utnyttjar den delen av systemet.  

Brittisk politik är inte heller direkt anpassad för familjeliv. Det brittiska parlamentet fick ett dagis för ledamöternas barn först 2010. Och då ska tilläggas att det brittiska parlamentet är en institution med många andra faciliteter: till exempel en skjutbana i källaren och åtta skattesubventionerade barer. 

De senare är dock just nu naturligtvis stängda. 

Läs mer: Boris Johnson har blivit pappa igen