Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-kandidaterna-pressades-om-brexit-i-tuffa-utfragningen/

Världen

Katrine Marçal: Kandidaterna pressades om Brexit i tuffa utfrågningen

Bild 1 av 2 Boris Johnson.
Foto: Jacob King/AP
Bild 2 av 2 Jeremy Hunt.
Foto: Chris Radburn/AFP

Antingen Boris Johnson eller Jeremy Hunt kommer att vara Storbritanniens premiärminister om mindre än två veckor. De bägge kandidaterna frågades ut av skjutjärnsjournalisten Andrew Neil i BBC under fredagskvällen.

Spelar BBC:s utfrågning av kandidaterna någon roll?

Antagligen inte för vem som vinner. De konservativa partimedlemmarna håller redan på och poströstar. Boris Johnson är storfavorit och han kan mycket väl ha haft tillräckligt många röster för att vinna redan innan utfrågningen ens sändes. Däremot spelar den tuffa utfrågningen roll gällande att klargöra vilken strategi som Storbritanniens nästa premiärminister kommer att ta gällande Brexit.

Vad fick vi veta om Brexit?

Om Jeremy Hunt blir premiärminister ”tror” han att Brexit blir av innan jul men han vill inte garantera saken. Om Boris Johnson blir premiärminister (vilket verkar sannolikt) lovar han att ta Storbritannien ut ur EU den 31 oktober oavsett omständigheter.

Sades det något annat nytt?

Boris Johnson tvingades kommentera varför Storbritanniens ambassadör i USA avgick i veckan. Ambassadör Kim Darroch har uttalat sig kritiskt om Donald Trump i diplomatpost som läckt till brittisk media. Detta fick Donald Trump att gå ut på Twitter och deklarera att han inte tänker ha något med ambassadören att göra. Det fanns därefter en förväntan om att bland andra Boris Johnson tydligt skulle ta ambassadören i försvar. Det uppfattade många att han inte gjorde och ambassadörens beslut att avgå sägs ha haft med detta att göra.

I kvällens intervju menade Boris Johnson emellertid att han visst tog ambassadören i försvar.