Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-kommer-de-brittiska-lammen-att-klara-sig/

Världen

Katrine Marçal: Kommer de brittiska lammen att klara sig?

DN, AP

DN:s Katrine Marçal om varför en tvångsslakt av lamm kan bli en konsekvens om britterna lämnar EU utan ett avtal. 

Rätta artikel

”Bää, bää, bää”, tjugo förskolebarn hoppar entusiastiskt upp och ner. Runt åttio nyfödda lammungar ligger vilande hos sina mammor i höet och undrar säkert vad som pågår. 

Det är min sons förskolas årliga utflykt till grannbyn för att titta på bondens nyfödda lamm. Barnen tjuter vilt av glädje men själv kan jag bara tänka på Brexit.

Något jag naturligtvis inte nämner för de andra ditkommenderade föräldrarna. 

Man vill ju inte förstöra stämningen. 

Men om Storbritannien skulle krascha ut ur EU utan ett avtal skulle just tvångsslakt av stora mängder lamm bli en sannolik konsekvens. Lämnar landet EU på detta kaotiska sätt kan det nämligen ta upp till sex månader innan britterna åter kommer kunna exportera mat till resten av Europa. 

Det kommer bland annat att bli förödande för just de brittiska fårbönderna och det är därför som en brittisk parlamentarikers rätt osmakliga skämt om att anordna en jättelik ”Brexit-grillfest” går genom mitt huvud under hela förskolans utflykt. 

Den var emellertid i tisdags. Och i går röstade det brittiska parlamentet för att skjuta upp Brexit. Just för att slippa en krasch ut ur EU den 29:e mars. 

Kan de brittiska lammen därmed andas ut? Tillsammans med finanssektorn? Tillverkningsindustrin? Hela det näringsliv som har legat vaket på nätterna i ångest alltmedan den politiska kalabaliken har tilltagit i parlamentet?

Nja, det återstår att se. 

Premiärminister Theresa May måste först formellt ansöka om en framskjuten Brexit och EU:s övriga medlemsstater måste godkänna. 

Det grundproblem som emellertid återstår är vad en framskjuten Brexit egentligen kommer att åstadkomma. Parlamentet i London verkar oförmöget att enas om något av de alternativ som finns: Theresa Mays framförhandlade avtal, ställa in Brexit, kalla till nyval, eller utlysa en andra folkomröstning. 

Kommer något av detta att förändras bara för att Brexitprocessen förlängs med ett par månader?

Och trots att parlamentet på torsdagskvällen alltså röstade för att skjuta fram Brexit så var det på ett i högsta grad kaotiskt sätt. En illustration av detta är hur självaste Brexitministern, Stephen Barclay, röstade mot regeringens linje att skjuta upp Brexit. Detta är samme Stephen Barclay som nästa vecka ska åka till Bryssel med premiärministern och be EU om att just skjuta på datumet. 

Trots att han uppenbarligen inte ens själv tror på strategin. 

Det är som om Sveriges finansminister Magdalena Andersson skulle sätta sig och rösta mot sin egen statsbudget för att sedan glatt ta itu med att försöka implementera den. 

Bisarrt är bara förnamnet. Så lite kontroll har Theresa May uppenbarligen över sin egen regering. Eller det här landet. 

Lammen i grannbyn kan inte slappna av. Inte än. 

”Bää, bää, bää.”

Pia Gripenberg: Theresa May överlevde med en hårsmån

Brittisk soldat åtalas efter ”Blodiga söndagen”