Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-kvallens-utfragning-ar-riskabel-for-boris-johnson/

Världen

Katrine Marçal: Kvällens utfrågning är riskabel för Boris Johnson

I tisdags deltog Boris Johnson och Jeremy Hunt i en tv-debatt i ITV. På fredagskvällen ska de intervjuas var för sig på bästa sändningstid i BBC. Foto: Matt Frost/AP

Det blir ingen mer tv-debatt mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt. En av dem (antagligen Boris Johnson) kommer att vara Storbritanniens premiärminister om knappt två veckor. 

160.000 konservativa partimedlemmar håller just nu på att rösta fram en ny partiledare, och därmed en ny brittisk premiärminister. 66 miljoner britter sitter på läktaren och väntar på vem det ska bli. 

Det är en märklig demokratisk situation tycker många, bland andra Vladimir Putin. 

I en intervju med Financial Times retades den ryska presidenten nyligen med britterna.  Ryssland, sa han, verkar till skillnad från Storbritannien vara ett ”demokratiskt land”. Nästa ledare i Ryssland väljs minsann av ”folket” och inte som i Storbritannien av ”det styrande partiet”. 

För sådan är situationen som britterna har hamnat i efter Theresa Mays avgång. 

Men de över 99 procent av det brittiska folket som inte har något att säga till om i frågan Boris Johnson eller Jeremy Hunt borde i alla fall få en bättre bild av kandidaterna, tycker de brittiska tv-kanalerna. 

De har gjort sitt yttersta för att få till ett antal tv-debatter.

Men att få Boris Johnson att ställa upp på en tv-debatt är inte enkelt. ITV höll en mellan Jeremy Hunt och Boris Johnson tidigare i veckan men BBC fick ställa in sina planer. Istället kommer de bägge kandidaterna att intervjuas var och en för sig och resultatet gå ut på bästa sändningstid på BBC ikväll. 

Anledningen till att Boris Johnson inte vill debattera i tv är ungefär som att Stefan Löfven inte vill åka till Almedalen. Är man favorit, eller sitter man redan vid makten, har man inte mycket att vinna på att ge sig ner på samma arena som alla de andra som vill åt ens jobb. 

Boris Johnson leder stort. Han har allt att förlora och mycket lite att vinna på en debatt. 

Dessutom är politiska tv-debatter i sig kontroversiella i Storbritannien. Den första televiserade partiledardebatten hölls så sent som 2010. Då hade man ändå diskuterat frågan sedan 1964 när dåvarande oppositionsledaren Harold Wilson först föreslog en tv-debatt. 

I Storbritannien snurrar den politiska diskussionen i mycket högre grad än i Sverige runt parlamentet. En retorisk brottningsmatch hålls där varje onsdag mellan premiärminister och oppositionsledare. Denna traditionella utfrågning är i ärlighetens namn betydligt mer underhållande (om än inte på något sätt mer klargörande) än samtliga svenska tv-debatter. 

Och de två stora brittiska partierna har länge tyckt att den traditionella onsdagsdrabbningen räcker. 

Tv-debatter sägs dessutom generellt gynna de som ligger under. När Labour valde ny partiledare 2015 sände BBC en debatt mellan kandidaterna. Utan den tv-debatten hade många av Labours medlemmar nog knappt ens varit medvetna om en viss Jeremy Corbyns existens.

I dag leder han Labourpartiet. Och för Jeremy Hunt hade tv-debatter kunnat innebära liknande möjligheter. Boris Johnsons kampanj gör därför allt de kan för att undvika dem.

Men även en utfrågning på bästa sändningstid som den i kväll är riskabel för Boris Johnson. Han har lätt för att få folk att skratta och må bra (en förmåga som inte ska underskattas i politiken) men betydligt svårare att svara på konkreta frågor. 

Boris Johnson har därför all anledning att vara nervös inför ikväll.

Läs mer: Boris Johnsons optimism kan ta honom till premiärministerposten