Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 13:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-nu-uppmanas-en-del-britter-att-ga-till-jobbet-fragan-ar-bara-hur/

Världen

Katrine Marçal: Nu uppmanas en del britter att gå till jobbet – frågan är bara hur

Foto: ANDREW PARSONS

Boris Johnson kommer inte börja öppna upp Storbritannien den närmaste veckan. Virusspridningen är fortfarande för stor. Men några av de nuvarande reglerna kommer att modifieras.

Storbritanniens väg ut ur det nuvarande undantagstillståndet kommer att styras av en femgradig skala. Ju högre tal desto farligare läge. De senaste månaderna har man legat på fem, meddelade premiärministern i ett tal på söndagskvällen. Därför har skolor, kontor, restauranger och affärer varit stängda och det har rått förbud att gå ut mer än en gång om dagen. Nu bedömer regeringen att landet är vid steg fyra, men innan Storbritannien är nere på tre kommer man inte kunna börja öppna upp samhället. 

Det är fem huvudsakliga aspekter som avgör var landet befinner sig på skalan: situationen i sjukvården, att dödstalen fortsätter att falla, att infektionstakten faller, att man lyckas förse de som behöver det med korrekt skyddsutrustning och att det som kallas för R-numret håller sig under 1. R-numret är antalet personer som en infekterad person i medeltal sprider sjukdomen till. 

Än så länge uppfyller situationen i Storbritannien alltså inte kraven för en öppning. Skolor, restauranger, pubar och affärer kommer att fortsätta att hålla stängt. Du får fortfarande inte besöka eller träffa människor som du inte bor med. Däremot kommer det från och med onsdag att bli lagligt att gå ut och promenera mer än en gång om dagen, framför allt uppmanas nu de som inte kan jobba hemifrån och vars arbetsplats fortfarande är öppen att försöka gå till jobbet. Med andra ord kommer till exempel den brittiska byggbranschen att kunna sätta igång på onsdag. Frågan är bara hur. Alla uppmanas nämligen att fortsätta praktisera ”social distansering” även på jobbet och inte heller använda sig av kollektivtrafiken. 

Kritiken mot regeringens hantering av situationen har samtidigt växt stadigt. Storbritannien verkar vara på väg mot att bli det hårdast drabbade landet i Europa sett till antalet döda och regeringen har fortfarande inte lyckats rulla ut en testningskapacitet på nivå med den som till exempel finns i Tyskland. 

Boris Johnson har alltså än så länge ignorerat de krav, främst från högerkanten, om att öppna upp samhället mer. Det är, bedömer regeringen, fortfarande alldeles för farligt.

Läs mer: 

Boris Johnson: Inte dags att öppna ännu