Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-storbritannien-har-en-regering-som-inte-langre-ar-en-regering/

Världen

Katrine Marçal: Storbritannien har en regering som inte längre är en regering

Ledamöter i brittiska parlamentet på onsdagen. Foto: AFP

Brexitkaoset fortsätter i Storbritannien. Här är 6 saker du behöver veta om vad som hände i går.

1Parlamentet ser ut att kunna tvinga Boris Johnson att skjuta upp Brexit

Boris Johnson har sagt att han tänker lämna EU den 31:a oktober. I värsta fall är han beredd att krascha ut ur EU utan ett avtal. Detta skulle få stora ekonomiska konsekvenser. Rebeller i parlamentet har därför försökt stoppa Boris Johnson. I går vann de i underhuset. Tar sig deras lagförslag genom överhuset och hela vägen till drottningen för underskrift (vilket det ser ut att göra) tvingas Boris Johnsons gå till EU och be om att Brexit skjuts upp till den 31:a januari. 

Huruvida resten av EU kommer gå med på detta är en annan fråga. 

2 Boris Johnson tänker inte lyda parlamentet

Premiärministerns hela politiska strategi bygger på att han lyckas genomföra Brexit den 31:a oktober. Som han ser det har han inget annat val. Det brittiska folket är trötta på de eviga turerna och de som röstade för Brexit kräver att folkomröstningsresultatet respekteras. Boris Johnson tänker inte likt Theresa May hålla på och krypa till Bryssel. 

Men hur ska han ta sig ur den nuvarande situationen? Ska han sabotera processen? Vägra ta med den nya lagen till drottningen för underskrift? Eller helt enkelt vägra lyda parlamentet? 

3 Det var värre kaos i parlamentet än vanligt

Att det skriks och gormas i det brittiska underhuset har världen blivit varse. I går var det dock värre än vanligt. Bland annat lyckades parlamentet helt av misstag rösta igenom ett förslag om att Theresa Mays Brexitavtal ska gå till omröstning igen. 

Allt berodde på att man misslyckades med att skicka fram rösträknare vid rätt tillfälle. 

Förvirringen var nästintill total. 

Theresa May tyckte nog att det var roligt. 

Förra premiärministern Theresa May under en av alla omröstningar i parlamentet på onsdagen. Foto: Jessica Taylor/AFP

4 Storbritannien har fått en regering som inte är en regering

Boris Johnson sparkade i går ut de 21 konservativa parlamentariker som röstade mot honom i måndags. Sir Nicholas Soames, Winston Churchills barnbarn, tvingades tårögt ta farväl av det parti som han har tjänat i 37 år i parlamentet. 

Boris Johnsons regering kan inte på något meningsfullt sätt längre sägas ha stöd. Storbritannien har en regering som inte längre är en regering. 

Men som fortfarande styr. Eller i alla fall försöker. 

Läs mer: Uppror om Brexit skakar Johnsons parti 

En frustrerad premiärminister. Foto: Jessica Taylor/AFP

5 Boris Johnson vill ha ett nyval i oktober

Boris Johnsons väg ut ur soppan är ett nyval. Premiärministern vill ha ett sådant den 15:e oktober. Boris Johnson tror att han kan vinna mot Jeremy Corbyn. I så fall tänker han omedelbart göra sig av med lagen som nu tvingar honom att försöka skjuta på Brexit. 

Det är därför som Boris Johnson vill hålla nyvalet just den 15:e. Då skulle han kunna åka till EU-toppmötet den 17 oktober som om inget hade hänt. 

Storbritannien skulle kunna lämna EU den 31:a oktober. 

Precis som Boris Johnson har lovat. 

Erik de la Reguera: Ett nyval lär det bli – förr eller senare

6 Labourpartiet vill inte gå med på ett nyval. Just nu

För att ett nyval ska kunna hållas måste 2/3 av parlamentet rösta för det. I går vägrade Labourpartiet och Jeremy Corbyn att göra detta. Oppositionen vill inte gå i Boris Johnsons fälla. Först vill de vara säkra på att den nya lagen (som tvingar premiärministern att skjuta på Brexit) faktiskt går hela vägen till drottningen för underskrift. 

Först därefter kan de tänka sig att rösta för ett nyval. 

Alltså nästa vecka. 

Men det finns de inom Labourpartiet som tycker att partiet ska vänta ännu längre. Detta skulle tvinga Boris Johnson att faktiskt be EU-ledarna skjuta upp Brexit. Labour vill gärna förnedra honom på detta sätt. Fast hur länge kan Jeremy Corbyn som i två år har tjatat om behovet av ett nyval egentligen vägra? Hur länge kan Labour hålla Boris Johnsons regering, som inte längre är en regering, på plats? 

Och vad säger egentligen alla de Labourväljare som är för Brexit?

Katrine Marçal: Rees-Mogg är en karikatyr av en dryg privatskolepojke