Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kemisk-krigsforing-skordar-fortfarande-offer-i-vietnam/

Nguyen Thi Hanh, 38, matar sin ständigt sängliggande syster Nguyen Thi Hau, 34, vars armar och ben är förvridna. De klassas som andra generationens offer för Agent Orange.
Nguyen Thi Hanh, 38, matar sin ständigt sängliggande syster Nguyen Thi Hau, 34, vars armar och ben är förvridna. De klassas som andra generationens offer för Agent Orange. Foto: Paul Hansen
VÄRLDEN

Kemisk krigsföring skördar fortfarande offer i Vietnam

Under mer än tio års krig spred USA tusentals ton växtbekämpningsmedel över Vietnam. Syftet var att avlöva träd och buskar för att FNL-gerillan inte skulle kunna gömma sig i djungeln – men istället har medlet skadat många vietnameser svårt. Fortfarande föds nya barn som drabbats av medlets efterverkningar.

– Inget kan jämföras med detta, kemiskt krig är det värsta som kan hända en människa, säger Nguyen Trong Binh.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 17 Ett amerikanskt besprutningsplan sprider växtbekämpningsmedlet Agent Orange över ett område nära Tay Ninh i södra Vietnam.
Foto: Courtesy Everett Collection
Bild 2 av 17 Agent Orange var kodnamnet på ett av flera växgifter som USA använde i Vietnam, beroende på färgmarkeringen på behållarna i "regnbågsserien": Agent Green, Agent Pink, Agent Purple, Agent Blue, Agent White och Agent Orange.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 17 Nguyen Huu Hung på en bild tagen för 40 år sedan, då han var officer i Vietnams armé i slutet av 1970-talet.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 17 Systrarnas mamma Ngo Thi Hong, änka efter soldaten Nguyen Than som försörjde sin familj med att samla skrot. Han visste inte att det var förorenat med växtgiftet Agent Orange.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 17 Nguyen Thi Ha, 37 år, har konstanta smärtor, är nästan blind på ena ögat och ansiktet täcks av bölder. Hennes son Truong Quoc Thieu, 6 år, reagerar inte på tilltal och anses tillhöra tredje generationen Agent Orange-offer, genom att hans morfar exponerades för växtgiftet.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 17 Nguyen Thi Ha är rödd för att gå samma öde till mötes som sin far.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 17 Nguyen Thi Hanh, 34 år, föddes med en krökt ryggrad och hennes tillstånd har förvärrats. Men hon får inte någon behandling. Hon saknar sin pappa, som exponerades för Agent Orange och avled i förtid efter en plågsam sjukdomstid.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 17 Nguyen Huu Hung, 66, var soldat i Vietnams reguljära armé när han 1975 exponerades för Agent Orange.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 17 Sedan 20 år lider Nguyen Huu Hung av kronisk huvudvärk och måste ta flera sorters smärtmediciner varje dag.
Foto: Paul Hansen
Bild 10 av 17 Nguyen Huu Hung handlar på matmarknaden i en by utanför Da Nang till sina vuxna döttrar, som båda är svårt sjuka - av att han exponerades för Agent Orange, är han övertygad om.
Foto: Paul Hansen
Bild 11 av 17 Nguyen Thi Hau, 34, ligger stilla på en brits i ett låst rum dygnet om. Både armar och ben förtvinade och förvridna. Ibland ger hon ett tyst kvidande ljud ifrån sig.
Foto: Paul Hansen
Bild 12 av 17 Nguyen Thi Hau och Nguyen Thi Hanh har båda blivit sjuka av Agent orange.
Foto: Paul Hansen
Bild 13 av 17 Nguyen Huu Hoa, 29 år, här på besök hos sin pappa, var soldat vid krigsslutet. Hans 7-åriga dotter Dang är som tredje generationens offer för Agent Orange delvis förlamad och har en lättare hjärnskada.
Foto: Paul Hansen
Bild 14 av 17 Ett av många rehabiliteringscenter för funktionshindrade barn i Vietnam, för åldrarna 2–18 år, av vilka en del är offer för Agent Orange. Några är föräldralösa och lever där permanent, för andra är det ett dagcenter med skolundervisning på programmet.
Foto: Paul Hansen
Bild 15 av 17 Nguyen Trong Binh, 70 år (t v) var lastbilschaufför i Nordvietnam armé och körde längs Ho Chi Minh-leden till FNL-förbanden i Sydvietnam. Han utsattes för USA:s kemiska besprutning, och fick en dotter som var förlamad i benen.
Foto: Paul Hansen
Bild 16 av 17 Nguyen Thi Van Long, 31 år, bor i Vänskapsbyn i Hanoi och är andra generationens Agent Orange-offer. Hon har svårt med andningen och synen och har ögon som är utstående på ett sätt som kan bero på överfunktion av sköldkörteln.
Foto: Paul Hansen
Bild 17 av 17 En helikopter sprutar Agent Orange under det sena 1960-talet.
Foto: Courtesy Everett Collection