Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kemisten-som-skapade-nervgiftet-var-statsledning-har-en-historia-av-att-ljuga/

VÄRLDEN

Kemisten som skapade nervgiftet: ”Vår statsledning har en historia av att ljuga”

Bild 1 av 3 På 1970-talet var Vladimir Uglev en av de ledande sovjetiska kemisterna som utvecklade en grupp nya, fruktansvärda nervgifter under 70-talet.
Foto: Oksana Yushko
Bild 2 av 3 Personal från räddningstjänsten i Salisbury arbetar i skyddskläder när de täcker bänken, där Julija och Sergej Skripal hittades medvetslösa den 4 mars i år, med ett skyddstält.
Foto: Ben Stansall/AFP
Bild 3 av 3 Brittisk polis utanför Sergejs hem i Salisbury den 6 mars.
Foto: Frank Augstein/AP

På 1970-talet var Vladimir Uglev en av de ledande sovjetiska kemisterna som utvecklade en grupp nya, fruktansvärda nervgifter. De fick samlingsnamnet Novitjok. I dag håller Uglev det för sannolikt att den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades med hans skapelse i Storbritannien. DN har träffat Uglev i staden Anapa vid Svarta havet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in