Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kemvapenanklagelser i Syrien

Hundratals personer uppges ha omkommit i samband med en misstänkt gasattack i Syrien på onsdagen.
Hundratals personer uppges ha omkommit i samband med en misstänkt gasattack i Syrien på onsdagen. Foto: Reuters

Uppgifter och ett rikt bildföde gör gällande att flera hundra har dödats i en misstänkt gasattack i Ghouta, Syrien. Syriska aktivister anklagar al-Assadtrogna styrkor för att ha använt kemiska vapen.

Ohyggliga bilder som påstås vara tagna från den misstänkta kemiska attacken i Ghouta kablas nu ut till världens medier. Den senaste tiden har rebellfästen runt om Damaskus utsatts för tungt bombardemang. Uppgifter om antalet döda varierar från cirka 100 till över 600.

Bilderna, både rörliga och stillbilder, är tagna av den oppositionella Shaam News Network och förmedlas av bildbyråerna Anadolu och Reuters. På dem syns högvis med barn, kvinnor och män som ska ha fallit offer för attacken. Bilderna är inte bekräftat autentiska men ger ett sanningsenligt intryck.

Många av offren är uppenbarligen döda och insvepta i vita lakan, andra vrider sig i dödsryckningar och smärtor. Barn syns få hjärtmassage och syrgas på något slags improviserad vårdinrättning.

En sjuksköterska på ett fältsjukhus uppger för Reuters att minst 200 människor har mist livet.

– Många av de döda är kvinnor och barn. De hade uppförstorade pupiller, kalla kroppsdelar och skum i munnarna, säger Bayan Baker till Reuters.

Enligt aktivister träffade raketer med kemvapen förorterna Jubar, Zamalka och Ain Tarma.

Inga uppenbara skottskador syns på bilderna. Enligt Lokala samordningskommittéerna (LCC) har minst 30 lik tagits till ett fältsjukhus några kilometer öster om centrala Damaskus.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien uppger samtidigt att dussintals människor dödats, bland dem barn. Organisationen manar FN:s experter på kemiska vapen och internationella organisationer att besöka de berörda områdena.

Kemvapenrapporterna kunde inte bekräftas av oberoende källor. De kommer samtidigt som FN:s vapeninspektörer, bland dem svenske Åke Sellström, är i Syrien för att undersöka uppgifterna om att kemiska vapen möjligen har använts under inbördeskriget.

Attacken med giftiga ämnen ska ha skett tidigt på onsdagsmorgonen i förortsområdet Ghouta, skriver BBC med hänvisning till uppgifter från aktivister. Den syriska regimen förnekar anklagelserna, rapporterar Reuters och AFP. Statstelevisionen citerar en källa som säger att ”ingen som helst sanning” ligger i uppgifterna, och att de enbart förts fram för att distrahera de FN-inspektörer som nu är på besök i landet.

AFP skriver att minst 100 dödats i attacken i Ghouta, med hänvisning till uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien. Reuters återger uppgifter från aktivister som hävdar att mer än 200 människor mist livet.

Vapeninspektören Åke Sellström säger på telefon från Damaskus att han bara har sett tv-bilder på attackerna, som det inte går att avgöra någonting ifrån.

– Men de höga siffrorna på antal skadade och döda som man talar om låter misstänkt. Det låter som någonting man bör titta på, säger Sellström till TT.

Om inspektörerna kommer att få göra det är en annan sak.

– Det beror på om någon medlemsstat i FN går till generalsekreteraren och säger att vi bör titta på den här händelsen. Vi är ju på plats, säger Sellström.

Inspektörerna arbetar just nu på sin rapport om kemisk krigföring i Syrien. Sellström tror att den blir klar i september. Dessförinnan vill han inte uttala sig om eventuella bevis.

Både rebeller och regimen har anklagat varandra för att ha använt kemiska vapen under konflikten. Syrien anses allmänt ha stora lager med senapsgas och giftgasen sarin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.