Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kenyansk-domstol-kan-riva-upp-lag-mot-homosexualitet/

Världen

Motgång för homosexuella i Kenya

Hbtq-aktivister har samlats utanför domstolen i Nairobi i väntan på fredagens beslut. Foto: Khalil Senosi/AP

Homosexualitet kommer fortsatt att vara olagligt i Kenya. Det meddelade domare i huvudstaden Nairobi på fredagen. 

Efter två timmars uppläsning av domslutet stod det klart att homosexualitet fortsatt kommer att vara olagligt i Kenya, då en eventuell legalisering skulle strida mot bestämmelserna om äktenskap som finns i landets författning. 

Hbtq-aktivister hade hoppats att den tre år långa processen skulle leda till ett skrotande av paragraf 162, en lag från 1930-talet, som kan ge upp till 14 års fängelse för homosexualitet. 

Aktivisterna i den koalition av organisationer och privatpersoner som tagit fallet till domstol har hävdat att förbudet mot homosexualitet bland annat hotar grundläggande rättigheter till sjukvård.

En legalisering av homosexualitet skulle, enligt domaren, öppna för ett ifrågasättande av äktenskapet som en union mellan en man och en kvinna som det är uttryckt i författningen vilket är en av anledningarna till att domstolen går emot koalitionen. 

Bland hbtq-aktivister är besvikelsen stor efter beskedet. Wanuri Kahiu, regissör till fjolårets uppmärksammade film om ett lesbiskt par, som censurerades av kenyanska myndigheter men hyllades på Cannes-festivalen, skriver på Twitter att det är en ”sorgsen dag för kärlek, frihet och likhet för alla”. 

https://twitter.com/wanuri/status/1131925814101073921