Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kenyanska-despoten-daniel-arap-moi-dod/

Världen

Kenyanska despoten Daniel Arap Moi död

Daniel Arap Moi, fotograferad med sin rungu av elfenben och ros i kavajslaget, har dött, 95 år gammal.
Daniel Arap Moi, fotograferad med sin rungu av elfenben och ros i kavajslaget, har dött, 95 år gammal. Foto: Sayyid Abdul Azim/AP

Kenyas tidigare president Daniel Arap Moi, som styrde landet med järnhand under ett kvartssekel, har dött 95 år gammal.

Det är få kenyaner som i dag sörjer Moi som 1978 blev landets andra president efter att landsfadern Jomo Kenyatta gått bort. 

De första åren vid makten var trevande men efter ett misslyckat kuppförsök på tidigt 1980-tal blev Moi alltmer hårdför i sitt ledarskap. Den egna gruppen Kalenjin, en tidigare löst sammansatt allians av mindre etniska grupper, stärktes och blev en maktbas inom poliskåren och statsförvaltningen. Politiken han förde kallades för ”Nyayo”, fotspår på swahili, en populistisk nationalism som knöt honom till Kenyatta som tillhört den rivaliserande gruppen Kikuyu. 

I dag förknippas Nyayo främst med en regeringsbyggnad i centrala Nairobi, Nyayo House, där hundratals dissidenter torterades under 1980-talets repressiva år. 

Hans attribut var två: en röd ros i kavajslaget på de skräddarsydda kostymerna och en rungu, en sorts marschalkstav, av elfenben i handen. 

Efter kalla krigets slut ställde hans allierade i Väst krav på demokratisering och Moi lyckades navigera detta landskap under 1990-talet. Men korruptionsskandalerna som avlöst varandra hade varit förödande för ekonomin och 2002 tvingades han att kasta in handduken och avgå. 

Arvet från Moi, som drog sig tillbaka till sina väldiga rosenodlingar i Rift-dalen, blev en genomkorrupt stat som fortfarande är i akut behov av omstrukturering. Samt etniska motsättningar som ännu präglar politiken i Kenya.