Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kerry: Assad måste straffas

USA:s utrikesminister John Kerry gjorde på lördagskvällen klart att Syriens regim och dess ledare Bashar al-Assad måste straffas för den gasattack som USA anser sig ha bevis för att den syriska armén utförde för tre veckor sedan.

Det enda sättet att få slut på kriget är en politisk lösning. Det vi talar om nu är en begränsat miltiär attack där det gäller att få al-Assad att inte använda kemiska vapen igen, sa Kerry i ett tal i Paris vid 19.30-tiden på lördagen.

– Det här är inte tiden att inget göra. Att inget göra skulle vara mycket mera riskfyllt än att agera, sa Kerry bland annat och tackade Frankrike för att landet ställt upp bakom ett militärt anfall mot Syrien.

Enligt John Kerry är det nu "ett tvåsiffrigt tal" av länder som ställer sig bakom ett militärt anfall.

Kerry talade också om att al-Assad måste hållas ansvarig för gasattacken i utkanten av Damaskus den 21 augusti men också att president Barack Obama inte sagt om han ska vänta på att FN:s undersökare i Syrien ska lämna sin rapport innan han tar sitt beslut om ett anfall.

President Obama själv vädjade i ett radiotal till det amerikanska folket att ställa sig bakom hans beslut att agera militärt mot Syrien. Och återigen tryckte han på att det inte kommer att bli ett nytt Irak eller Afghanistan:

– Jag vet att det amerikanska folket är tveksamt efter ett årtionde med krig, trots att kriget i Irak är slut och att kriget i Afghanistan håller på att avslutas. Det är också därför som vi inte placerar soldater på marken, mitt i någon annans krig, sa han bland annat på lördagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.