Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kerry: Tvåstatslösningen är i allvarlig fara

USA:s utrikesminister John Kerry markerade på onsdagen med skärpa mot det han ser som aktivt agerande från Israels sida för att fjärma sig från en tvåstatslösning i frågan om Palestinas framtid.
USA:s utrikesminister John Kerry markerade på onsdagen med skärpa mot det han ser som aktivt agerande från Israels sida för att fjärma sig från en tvåstatslösning i frågan om Palestinas framtid. Foto: Paul J Richards / AFP

En tvåstatslösning är det enda som kan leda till fred mellan Israel och Palestina. Det säger USA:s utrikesminister John Kerry efter resolutionen i FN:s säkerhetsråd som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu reagerar starkt på de nya signalerna från USA.

– Trots våra största ansträngningar genom åren är tvåstatslösningen nu i allvarlig fara. Vi kan inte med gott samvete inte göra någonting, och inte säga någonting när vi ser hoppet om fred försvinna iväg, säger John Kerry på en presskonferens.

Läs även: Trump närmar sig Israel

I talet, som han höll bara några veckor innan Obama-administrationen lämnar över makten till blivande presidenten Donald Trump, försvarade Kerry FN-resolutionen som kräver ett slut på de israeliska bosättningarna på ockuperad mark.

Resolutionen antogs sedan USA, Israels närmaste allierade, lade ned sin röst i stället för att lägga ett veto. Enligt Kerry fattade USA beslutet om att avstå först efter det att man hade sett det slutgiltiga förslaget.

Enligt Kerry är bosättarnas syfte tydligt.

– De tror på en stat: Storisrael.

John Kerry menar att USA inte kan tiga still när möjligheterna till fred i Israel och Palestina börjar tyna bort.

– Här finns en grundläggande verklighet: Om valet är en stat kan Israel antingen bli judiskt eller demokratiskt, men inte både och, vilket innebär att verklig fred aldrig kommer att uppnås, säger Kerry och listar en rad amerikanska förslag som ska säkerställa en tvåstatslösning, varav ett är att Jerusalem blir huvudstad i båda staterna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu reagerade med vrede på resolutionen och säger att Israel inte tänker följa den. Samtidigt rapporterade nyhetsbyrån Reuters att en planerad omröstning om nya israeliska bosättningar på ockuperad mark i östra Jerusalem har ställts in på order av Netanyahu, enligt vad en ledamot i plan- och byggnadsnämnden i Jerusalem uppger, skriver nyhetsbyrån AFP

Planerna gäller flera hundra nya bosättarbostäder. Nämndledamoten i fråga, Hanan Rubin, vill få Netanyahu att undvika ytterligare ansträngda relationer med USA:s nuvarande regering.

– Det här visar att Netanyahus administration vill vara försiktig i förhållandet till USA, säger Björn Brenner, Mellanösterforskare vid Försvarshögskolan, till TT.

John Kerrys tal kan ses som ett sista försök att påverka riktlinjerna för ett framtida fredsavtal, enligt Brenner.

– Talet kommer inte att betyda någonting för den direkta relationen mellan Israel och USA efter den 20 januari, då Donald Trump tillträder som president. Men talet kan ändå ha en historisk betydelse, som den här typen av tal tenderar att få. Kerry är den som har haft den kanske mest framträdande positionen, och som har arbetat med att få palestinier och israeler att närma sig varandra, säger Björn Brenner.

I ett tv-sänt tal på onsdagen sade Benjamin Netanyahu att han är ”djupt besviken” på den amerikanske utrikesministern. Han betecknar Kerrys budskap som ”helt obalanserat” och tycker att denne är besatt av bosättarpolitiken.

– Hans tal var skevt mot israel, sade Netanyahu, och menade att Kerry knappt nämnde ”roten till konflikten — palestinskt motstånd mot en judisk stat hur gränserna än ser ut”.

Benjamin Netanyahu hävdade vidare att Israel har bevis för att USA ”orkestrerade” resolutionen i FN:s säkerhetsråd om stopp för byggandet av bosättningar på ockuperad mark. Premiärministern sade att dessa bevis kommer att presenteras för USA:s nya administration.

Donald Trump har på Twitter riktat hård kritik mot FN:s och USA:s agerande: ”Vi kan inte fortsätta tillåta att Israel behandlas med ett sådant totalt förakt och en sådan brist på respekt.”

”Håll ut, Israel. Den 20 januari närmar sig snabbt”, twittrade han vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.