Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Khaddafi är död

Libyens förre ledare Muammar Khaddafi är död, uppger den nya övergångsregeringen NTC. Han träffades av skott mot huvudet under eldstrider i ex-diktatorns hemstad Sirte. Kroppen fördes sedan till staden Misrata. Libyens övergångsregering planerar att begrava Muammar Khaddafi på hemlig plats, rapporterar tv-stationen al-Arabiyya.

Beskeden om Khaddafi kom i omgångar under torsdagseftemiddagen.Strax efter klockan 13 uppgavs att han hade gripits.

– Han har tagits tillfånga. Han är skadad i bägge benen... Han har förts iväg med ambulans, sade NTC-företrädaren Abdel Majid till nyhetsbyrån Reuters.

Folkets firande över gripandet utbröt omedelbart landet runt, men det senare dödsbeskedet blev även delvis en besvikelse. Att få tillfället att ställa landets hårdföre ex-ledare inför rätta var något som många hade längtat efter.

I Tripoli blandades smällarna från skarpa skott när Tripoliborna gav sig ut på gatorna.

– Alla människor strömmade ut från sina hus och firar nu på gatorna, sade Abdulmejid Ermeli i telefon innan han för ett ögonblick överröstas av en automatkarbin som avfyras i glädje.

Nu är Libyen helt fritt från Khaddafi och hans regim. Det är en stor glädje, vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale, oppositionell libyer som kom till Sverige som flykting 1982.

Bland de firande finns även Khaddafis forna anhängare och även om de glada minerna kanske inte är helt uppriktiga ser Abdulmejid Ermeli dem som ett tecken på att gamla lojalister accepterat läget. Nu börjar vägen mot försoning, Abdulmejid tror att även forna regimvänner kommer att accepteras.

– Jag tror att de kommer att förlåtas säger Abdulmejid Ermeli.

 

Den före detta översten och diktatorn fångades i sin födelsestad Sirte som tidigare under dagen tagits över av NTC-styrkor. Exakt hur allt gick till var fortfarande inte helt utrett på torsdagskvällen. Nato bekräftade att fordon tillhörande Khaddafi-lojala styrkor hade beskjutits nära Sirte av Nato-flyg under dagen. NTC-styrkor som varit med om striderna avfärdade dock bestämt att diktatorn dödats på det sättet. I stället ska "kungarnas kung" ha hittats under genomsökning av staden.

– De hittade honom inne i ett stort rör, sade Fathi Bashagha, rådstalesman i Misrata, på telefon till TT.

– Han var där med några vakter, de sköt på varandra och Khaddafi skadades.

Enligt Bashagha, som själv var i Sirte med NTC-styrkorna, dog sedan Khaddafi i en ambulans.

Khaddafis arméchef Abu Bakr Younus Jabr dödades och både Muammar Khaddafis son Mutassim Khaddafi och hans talesperson Moussa Ibrahim greps i samband med att Natostyrkornas beskjutning.

Försvarsanalytikern Stefan Ring konstaterar att gripandet av Muammar Khaddafi har ett viktigt symbolvärde, men att hans militära styrkor inte längre utgör något direkt hot. Ring jämför med betydelsen när Iraks diktator Saddam Hussein greps.

Likheten blir än större om det stämmer att Khaddafi hade gömt sig i ett hålrum i Sirte. Ex-diktatorn ska ha ropat ”Skjut inte! Skjut inte!”.

Khaddafis kropp fördes senare under torsdagen till i Misrata och placerades i en moské, uppgav tv-kanalen al-Jazira, där ännu en firande folkmassa snabbt samlades.

En av dem är Fathi Bashagha, talesman för Misratas militära råd. För TT beskriver han en intensiv feststämning.

Situationen i Misrata är fantastiskt glad — i Misrata och i Libyen, sade han i telefon, nästan helt överröstad av folkmassan.

Övergångsrådets premiärminister Mahmud Jibril lovade att under fredagen förklara kriget avslutat.

– Vi har väntat länge på det här, sade han till journalisterna.

Kathy Tedeschi, änka efter en av de döda i den flygplanssprängning över Skottland 1988 som skyllts på Khaddafis regim, satt samtidigt i USA och sammanfattade för Reuters mångas känslor för Libyens forne diktator:

– Jag hoppas att han är i helvetet med Hitler.

Libyens övergångsregering planerar att begrava Muammar Khaddafi på hemlig plats, rapporterar tv-stationen al-Arabiyya.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.