Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Khaddafi begravs i hemlig ceremoni

Muammar Khaddafi kommer att begravas på fredagen i Misrata vid en snabb och hemlig ceremoni. DNA- och blodprov har dessutom tagits från Khaddafis lik för att bekräfta att det är han.

Muammar Khaddafi dödades på torsdagen i det sista motståndsfästet, hans hemstad Sirte.

Hans blodiga halvnakna kropp fördes till Misrata, staden väster om Sirte vars belägring och månader av lidande blivit en symbol för orsaken till upproret.

Khaddafi begravs på fredagen i Misrata vid en snabb och hemlig ceremoni.

På lördag väntas det formella tillkännagivandet av Libyens befrielse, vilket innebär att tiden börjar närma sig för val i landet.

Libyens premiärminister Mahmoud Jibril säger att obduktionen slår fast att den tidigare libyske diktatorn dog av ett skottsår i huvudet, som han fick i samband med strider mellan egna soldater och NTC:s soldater. Han ska ha dödats efter att ha tillfångatagits i Sirte.

I kölvattnet på Khaddafis död har det uppstått frågor kring historieskrivningen, om hur han dödats. Tvivlen kvarstår om vad som egentligen skedde då Natoflyg vid ett anfall eventuellt träffat Khaddafis konvoj nära Sirte.

Nato har bekräftat anfallet mot konvojen, men kan inte avgöra om Khaddafi var passagerare i ett av de fordon som träffades.

– Jag kan läsa högt för er ur en rapport, som är skriven av den läkare som undersökte Khaddafi, sade Jibril.

Enligt rapporten ska Khaddafi ha dragits ut ur ett avloppsrör. ”Han gjorde inte motstånd. Då började vi köra honom därifrån. Han träffades av en kula i höger arm. Innan han sattes i lastbilen hade han inga andra skador.”

– När bilen körde iväg träffades den av korseld mellan upprorsarmén och Khaddafis styrkor och då träffades han i huvudet av en kula, säger Jibril.

Enligt Jibril kunde rättsmedicinaren inte avgöra om kulan kom från upprorsmännen eller från Khaddafis allierade.

Khaddafi var vid liv när han lämnade Sirte, men dog ett par minuter innan han nådde sjukhuset, enligt Jibril.

En videoupptagning, som cirkulerar i internationella medier, visar en sårad Khaddafi som släpas runt på marken av en ilsken folkmassa.

Den tidigare diktatorn blir bespottad och sparkad, men verkar inte vara i livet vid den tidpunkten.

Jibril säger att blod och DNA-prov tagits från Khaddafis lik.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.