Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

"Khaddafi gav order om Lockerbieattentatet"

Libyens diktator Muammar Khaddafi gav själv order om Lockerbieattentatet, som krävde 270 människoliv. Det säger landets avgående justitieminister i en intervju med Expressen.

– Jag har bevis för att Khaddafi gav order om Lockerbie, säger Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil till tidningen.

Det var den 21 december 1988 som ett passagerarplan från Pan Am exploderade i luften över den skotska staden Lockerbie. Totalt omkom 270 människor, bland annat den svenske FN-diplomaten Bernt Carlsson.

I den efterföljande polisundersökningen kastades ljuset på två libyska medborgare, som misstänktes ha placerat bomben på flygplanet. Uppdraget troddes komma från Libyens säkerhetstjänst.

Efter flera års strid om de två misstänkta gärningsmännen skulle utlämnas eller inte blev det i slutet av 90-talet rättegång i Nederländerna. Den ene mannen friades och den andre dömdes till livstids fängelse. Han frigavs senare på grund av humanitära skäl.

Nu säger Libyens avgående justitieminister Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil till Expressen att det var Khaddafi själv som gav order om attentatet. Enligt honom har Libyens diktator även arbetat hårt för att få den dömde gärningsmannen frisläppt.

Exministern talade även utanför en regeringsbyggnad i al-Baida på onsdagen sade då att han trodde att Khaddafi kommer att ta sitt eget liv.

– Han är galen, och när någon är självmordsbenägen, han gör vad som helst, sade han enligt Washington Post.

Lockerbieattentatet

1988: Pan Am flight 203, på väg från London mot New York, exploderar över skotska byn Lockerbie. Samtliga 259 personer ombord och 11 på marken dödas. De flesta av offren var amerikaner men två var svenskar.

1991 pekar Storbritannien och USA ut två libyska agenter som skyldiga. 1992 inför FN:s säkerhetsråd sanktioner mot Libyen för bristande samarbetsvilja.

1999 reser Nelson Mandela till Libyen och förhandlar fram en utlämning mot att vissa sanktioner hävs.

2001 frias en av agenterna. Den andre, Abd al-Basit al-Megrahi, döms till livstids fängelse.

2003 börjar Libyen betala kompensation till anhöriga, varpå FN:s sanktioner hävs helt. Utbetalningar av totalt tio miljoner dollar per dödsoffer pågår till 2008.

2009: Den cancersjuke al-Megrahi friges, efter ett läkarutlåtande om att han troligen bara har tre månader kvar att leva. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.