Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Khaddafi: ”Jag älskar dig som en son, Obama”

Libyens ledare Muammar Khaddafi säger sig betrakta USA:s president Barack Obama som en son.
Libyens ledare Muammar Khaddafi säger sig betrakta USA:s president Barack Obama som en son. Foto: Pier Paolo Cito / AP Photo
Libyens ledare Muammar Khaddafi säger sig älska Barack Obama ”som en son” i ett brev till den amerikanske presidenten. Även andra ledare i Västvärlden fick brev från ”revolutionens ledare”.

Breven från Muammar Khaddafi lästes upp av en talesman för den libyska regeringen på en presskonferens som sändes av bland andra brittiska BBC.

”Till vår son, USA:s president, hans excellens Barack Hussein Obama.

Jag har sagt det tidigare: även om – Gud förbjude – Libyen och USA går i krig med varandra så kommer du för alltid att vara min son. Jag älskar dig som en son.

Jag vill inte att din bild av mig ska ändras. Jag vill att den ska förbli densamma.

Jag har hela det libyska folket med mig. Och jag är beredd att dö, och de är redo att dö för mig – män, kvinnor och till och med barn. Vi konfronterar al-Qaida, ingenting annat.

Al-Qaida är en väpnad organisation. De slåss från Algeriet, Mauretanien och Mali. Vad skulle du fann att de tagit kontroll över amerikanska städer med vapen? Berätta hur du skulle agera så kan jag följa ditt exempel.

Muammar Khaddafi, revolutionens ledare”.

Även Frankrikes president Nicolas Sarkozy, den brittiske premiärministern David Cameron och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fick ett brev adresserat till sig. Innehållet går ut på att de "kommer att ångra" sin inblandning i en militär aktion mot Libyen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.