Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Khaddafis son dödad i Natoattack

Stora delar av huset där Saif Arab Khaddafi dödades demolerades.
Stora delar av huset där Saif Arab Khaddafi dödades demolerades. Foto: Darko Bandic / AP
Muammar Khaddafis son Saif Arab har dödats i en attack från Nato, uppger en talesman för den libyska regeringen. Den libyske diktatorn ska själv ha varit nära att dödas. Nato känner till dödsfallet men förnekar att man haft familjen Khaddafi som mål.

Attacken genomfördes mot Saif Arab Khaddafis hus där också Muammar Khaddafi och hans fru befann sig tillsammans med vänner och släktingar, uppgav en talesman för den libyska regeringen i en direktsänd presskonferens klockan 00.40 svensk tid.

– Detta var ett direkt försök att mörda vår ledare, sa Moussa Ibrahim, talesman för den libyska regeringen vid den direktsända presskonferensen.

Attacken ägde rum vid 20-tiden på lördagen svensk tid mot Saif Arab Khaddafis hem i ett bostadsområde i Tripoli. Journalister som besökt platsen men först inte fick veta vem som bodde där beskriver hur flera bomber träffat huset medan samtliga hus omkring sonens bostad klarat sig utan skador.

 – Allt vi fick veta var att vi skulle besöka ett hus som hade bombats, säger Sky News Emma Heard som var en av de journalister som bussades till platsen.

Tevebilder visar hur åtminstone en stor bomb ligger kvar i huset utan att ha detonerat. Tre andra bomber ska ha träffat huset och detonerat, skriver Reuters.

Dagen före angrep Nato en tom skola för handikappade alldeles intill den statliga televisionens byggnad – just när Muammar Khaddafi höll ett tal där.

Natohögkvarteret i Bryssel har sagt att en "kommandocentral" i Tripoli har anfallits. Nato känner till uppgifterna om dödsfallen i Khaddafis familj utan att bekräfta dem.

Militärorganisationen förnekade att familjen var målet.

– Vi beklagar alla förluster av liv, sade den kanadensiska chefen för Natos Libyenoperationer Charles Bouchard.

29-årige Saif Arab Khaddafi var den yngste av Muammar Khaddafis sex söner. Tre av Muammar Khaddafis barnbarn dödades också vid attacken.

Om Muammar Khaddafi själv befann sig i huset, som en talesman för den libyska regeringen påstår, kan målet mycket väl ha varit Muammar Khaddafi.

Med tanke på de svåra skadorna på Saif Arabs hus, är det svårt att förstå att någon överlevde, skriver AFP och tillägger att Muammar Khaddafi kanske hann ut före anfallet.

Det är inte första gången han överlevt en attack från väst. 1986 dog en dotter när USA bombade en av hans bostäder, en hämnd för ett attentat på en nattklubb i Berlin där amerikanska soldater dog.

Beskedet om Saif Arabs död utlöste jubel i Khaddafimotståndets högkvarter, storstaden Benghazi i östra Libyen. Signalhornen tjöt från bilar, människor skanderade att "Gud är störst" och spårljus lyste upp natthimlen.

Under minst en halvtimme efter nyheten vibrerade luften av skottsalvor från luftvärnsvapen, skott från Kalasjnikovkarbiner och dån av detonerande sprängmedel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.