Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Khaddafis son varnade för libyskt sönderfall

Muammar Khaddafis son Sayf al-Islam skyllde våldsamheterna till stor del på ”knarkpåverkade skurkar” och ”utländska krafter”.
Muammar Khaddafis son Sayf al-Islam skyllde våldsamheterna till stor del på ”knarkpåverkade skurkar” och ”utländska krafter”. Foto: Statlig libysk tv
Muammar Khaddafis son Sayf al-Islam trädde fram i statlig libysk tv på söndagskvällen och kommenteradede oroligheterna i Libyen. ”Misstag har gjorts på båda sidor”, sade Sayf al-Islam. Huvudbudskapet var att landet nu behöver enighet, i en tid då utländska krafter hotat Libyen.

Klädd i mörk kostym satt en avspänd al-Islam i tv och gick igenom läget, som han såg det. Han klargjorde att medborgarna har rätt att vara arga, utan att gå in närmare på hur deras rättmätiga ilska ska bemötas från regimens sida.

Huvudbudskapet var att utländska krafter låg bakom demonstrationerna och de våldsamheter som följde. Samtidigt förklarade han att upprorsmakare arresterats.

”Tyvärr”, sade Sayf al-Islam, ”har vi tvingats konstatera att många av dessa utlänningar kommer från arabiska broderländer.”

Mediernas beskrivning av vad som skett var, som han sade upprepade gånger, ”starkt överdriven”.

Bärande i framställningen var tempusformen: imperfekt. Diktatorns son fick det att låta som om dramatiken var över, att säkerhetsstyrkorna och myndigheterna nu hade läget under kontroll.

Därefter skärpte han tonen och varnade för osäkerheten som rådde, alltså en beskrivning stick i stäv med att faran skulle vara över.

”Vi står nu inför en svår prövning. Vi är alla beväpnade, även skurkarna. Civila kör runt i stridsvagnar”, sade Sayf al-Islam och målade upp det värsta tänkbara scenariot: 40 år av inbördeskrig, en splittrad nation, bortfall av olje- och gasinkomster, hunger och elände.

Lösningen han förespråkade var att samla landets lagstiftande församling för att anta lagar som kan bana väg för en snabb lösning av krisen. ”Vi behver ta beslut som alla är överens om”, sade Sayf al-Islam.

Han underströk också att USA, Nato och Europa inte stillatigande skulle åse islamiska emirat ta över landet.

”De skulle ockupera Libyen direkt”, sade al-Islam med syftning på Väst, något som inte precis lät som ord från en stolt nationell härförare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.