Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Khaddafis söner ger olika budskap

Två av Muammar Khaddafis söner gav på onsdagskvällen helt olika budskap om situationen i landet. Saadi Khaddafi påstod att han hade makt att förhandla. Saif Islam Khaddafi sa att segern snart var nära och att "råttorna" skulle krossas.
 

Saadi Khaddafi påstår på onsdagskvällen att han kontaktat rebellernas ledare i Tripoli för att förhandla fram ett slut på striderna, det uppger nyhetsbyrån Reuters. Saadi sa vidare att han inte bara förhandlade för sig själv utan också hade mandat från sin far att förhandla för hela regimen.

Samtidigt intervjuades hans bror Saif Islam Khaddafi av den syriska tevekanalen Al Arouba och gav där ett helt annat budskap:

"Motståndet fortsätter och segern är nära", sa Saif Islam, ett uttalande som talar helt emot det hans bror Saadi sagt bara en stund tidigare.

Saif Islam, som är eftersökt för brott mot mänskligheten, sa även till tevekanalen att Sirte försvaras av 20.000 beväpnade soldater "som är beredda att slåss till döden". Han kallade rebellernas styrkor utanför Muammar Khaddafis hemstad Sirte för "propaganda".

Samma budskap gav Khaddafiregimen dagen då rebellerna, utan motstånd, tågade in i Tripoli.

Saif Islam sa också att han själv befann sig strax utanför Tripoli, vid Ben Wali, och att hans far, Muammar Khaddafi, "mår bra" och att hans soldater "snart kommer att inta Gröna torget igen".

Saif Islams budskap till trots tyder allt på att det rör sig om propaganda och ett sista försök att skapa förvirring. Under onsdagen bekräftades också att Libyens tidigare utrikesminister, Abdelati Obeidi, hade gripits på tisdagen.

Senare på onsdagen bekräftade ledaren för Tripolis militärråd att han har garanterat Saadi Khaddafi en bra behandling om han överlämnar sig till rebellerna.

Khaddafis familj

Muammar Khaddafi som tog makten i Libyen 1969 befinner sig nu på flykt på okänd ort.

Hustrun Safia, dottern Aisha och sönerna Hannibal och Mohammed befinner sig med sina familjer i Algeriet dit de flytt undan striderna. Aisha födde ett barn vid ankomsten till Algeriet.

Sonen Saif al–Islam – ofta utpekad som tilltänkt att bli Gaddafis efterträdare – är försvunnen, liksom bröderna Saadi och Mutassim.

Sonen Khamis ska enligt obekräftade uppgifter ha dödats av rebellerna.

Sonen Saif al-Arab ska ha dödats i en Nato–flygattack i april.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.