Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 00:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/khashoggis-fastmo-rasade-mot-trump-i-kongressen/

Världen

Khashoggis fästmö rasade mot Trump i kongressen

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Hatice Cengiz, fästmö till den styckmördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi, bönföll på natten till fredagen svensk tid den amerikanska kongressen att verka för att de skyldiga till mordet straffas.

Rätta artikel

Cengiz var den sista utomstående som såg Jamal Khashoggi i livet. Det var den 2 oktober 2018. Därefter gick den 59-årige regimkritiske journalisten in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Inne på konsulatet överfölls han, mördades och styckades.

Cengiz och Khashoggi hade bestämt att gifta sig. Nu är den 37-åriga turkiska samhällsforskaren Hatice Cengiz på besök i Washington DC för att försöka väcka opinion för att omvärlden, framför allt USA, ska sätta press på Saudiarabien att utreda styckmordet grundligare än vad som hittills gjorts.

Foto: J Scott Applewhite/AP

Natten till fredagen svensk tid framträdde Hatice Cengiz i kongressbyggnaden Capitolium, inför representanthusets utrikesutskott. Hon riktade hård kritik mot president Donald Trump och mot representanthusets talman Nancy Pelosi.

– Inget har hänt, konstaterade Cengiz med gråten i halsen.

Saudiarabien är USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern och en mycket betydelsefull handelspartner. Donald Trump har satsat hårt på det saudiska partnerskapet.

Enligt CIA är det sannolikt Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som ligger bakom mordet på Khashoggi. 

Donald Trumps republikanska partikamrater i kongressen röstade för att stoppa USA:s medverkan i det Saudiledda kriget i Jemen, något som skulle ha påverkat den amerikanska vapenhandeln med kungadömet. Men i förra månaden upphävde Trump beslutet med sitt veto.

Hatice Cengiz hoppas att få träffa president Trump under sitt USA-besök, men hittills har det inte framkommit några konkreta besked.

Det pågår en rättsprocess i Saudiarabien där elva män som tidigare varit knutna till landets säkerhetstjänst står åtalade. För fem av dessa män har åklagaren yrkat på dödsstraff. Saudiarabien har dock fått kritik från bland annat FN för att inte vara tillräckligt öppna om hur processen framskrider.

Khashoggis fästmö om mordet: Trodde han träffat vänner