Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 10:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/khashoggis-son-forlater-sin-fars-mordare/

Världen

Khashoggis son förlåter sin fars mördare

Salah Khashoggi, son till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, skakar hand med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman på en bild från oktober 2018. På fredagen sade han i ett uttalande att han förlåter de som dömts för mordet på hans far.
Salah Khashoggi, son till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, skakar hand med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman på en bild från oktober 2018. På fredagen sade han i ett uttalande att han förlåter de som dömts för mordet på hans far. Foto: Untitled

Det har gått ett och ett halvt år sedan den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet. Nu vill Khashoggis äldste son benåda de fem som dömts till döden i Saudiarabien för mordet.

Mordet på den frispråkige saudiern Jamal Khashoggi upprörde en hel värld och svärtade ned Saudiarabiens anseende rejält. Det fanns tydliga band med det styrande kungahuset i landet och USA:s underrättelsetjänst CIA har anklagat kronprinsen Mohammed bin Salman för mordet.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på väg in i Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018.
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på väg in i Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018. Foto: TRT World

Den 23 december förra året dömdes fem män med kopplingar till Saudiarabiens säkerhetstjänst till döden i en domstol i Riyadh. Enligt den officiella saudiska versionen föregicks mordet av ett handgemäng som gick fel. Men FN:s specielle utredare Agnes Callamard fördömde både mordet och rättsprocessen.

I slutet av mars i år inledde turkiska myndigheter en egen rättegång i mordfallet, där 20 saudier, bland annat en av kronprinsens främsta rådgivare, står åtalade i sin frånvaro.

Det är dessa fem män som Jamal Khashoggis äldste son, Salah, nu benådar enligt muslimsk sed. I ett twittermeddelande natten till fredagen skrev den 37-årige Salah att han förlåter mördarna ”i Guds namn”.

Det är vanligt att fångar benådas inför eid al-fitr, fastebrytarfesten som börjar på lördagen och som avslutar fastemånaden ramadan. Enligt tv-kanalen al-Arabiya, som kontrolleras av den saudiska kungafamiljen, innebär benådningen att de fem som dömts för mordet slipper dödsstraff, men blir kvar i fängelset.

Khashoggi var gift tre gånger. I sitt första äktenskap, med Rawia al-Tunisi, fick han fyra barn, varav Salah är äldst. Det har spekulerats från olika håll att Salah Khashoggi, den ende i syskonskaran som bor i Saudiarabien, utsatts för press från myndigheterna att tillkännage sin förlåtelse.

Hatice Cengiz som var förlovad med Journalisten Jamal Khashoggi, säger att ingen har rätt att benåda Khashoggis mördare.
Hatice Cengiz som var förlovad med Journalisten Jamal Khashoggi, säger att ingen har rätt att benåda Khashoggis mördare. Foto: Allis Nettréus, Allis Nettréus

Kvinnan som Jamal Khashoggi var förlovad med vid sin död, den turkiska samhällsvetaren Hatice Cengiz, är inte beredd att förlåta.

”Ingen har rätt att benåda hans (Khashoggis) mördare. Jag och många andra kommer inte att ge upp förrän vi har fått rättvisa för Jamal”, skriver Hatice Cengiz i ett meddelande på Twitter.

https://twitter.com/mercan_resifi/status/1263663437399445504?s=20

Läs mer: 

The Guardian: Saudiarabien skulle spionera på Khashoggis fästmö efter mordet 

20 saudier åtalas för mordet på Khashoggi 

Fem döms till döden för mordet på Khashoggi