Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kim-i-mote-med-partitoppar-nar-odestimmen-narmar-sig/

Världen

Kim i möte med partitoppar när ödestimmen närmar sig

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har hotat med att leverera ”en julklapp” om inte USA förändrar sin inställning till landet. Foto: Kcna via Kns

Bara dagar innan tidsfristen som Nordkorea gett USA går ut kallade Kim Jong-Un till ett möte med topparna inom partiet. Mötet ska ha handlat om ”positiva och offensiva åtgärder”. 

Tidigare i år satte Nordkoreas ledare Kim Jong-Un en tidsgräns för när USA måste ha förändrat sin, som Kim menar, negativa hållning gentemot Nordkorea. Detta om han skulle kunna återuppta de strandade förhandlingarna om ett kärnvapenavtal med USA.

Den tidsgränsen går ut vid årsskiftet.

Under hösten har Kim och andra högt uppsatta personer inom det styrande arbetarpartiet uttalat allt tydligare kritik mot USA och frustration med att USA inte vill lätta på sanktionerna mot landet.

På söndagen höll partitopparna inom arbetarpartiet ett möte om landets ekonomiska situation, skriver det partibundna nyhetsorganet KCNA. Landet uppges ha drabbats hårt av sanktionerna. Mötet inleddes redan på lördagen.

Vid mötet tryckte Kim på att landets militär måste ta ”aggressiva och offensiva åtgärder för att helt garantera landets oberoende och säkerhet för att möta de krav som situationen kräver”. Det skriver KCNA.

Kim Jong-Un har också hotat med att leverera ”en julklapp” om inte USA förändrar sin inställning, något som av bedömare i USA har setts som ett hot om att landet planerar uppskjutning av en långdistansmissil.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap förväntas Kim hålla ett nyårstal där han ska meddela en större förändring i landets policy då det gäller kärnvapennedrustning och diplomati. 

Under måndagen kommer FN:s säkerhetsråd att mötas för att diskutera ett ryskt-kinesiskt förslag som syftar till att lyfta en del av sanktionerna mot Nordkorea. Liknande försök har tidigare stoppats av USA.