Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kim Jong-Il död

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har avlidit, uppger landets statliga television. Den 69-årige ledaren avled i lördags på grund av fysisk och psykisk överbelastning, berättade en gråtande nyhetspresentatör.
 

Enligt statliga medier efterträds han av sonen Kim Jong-Un. Sydkoreas militär har satts i högsta beredskap efter beskedet om Kim Jong-Ils död och presidenten har kallat Nationella säkerhetsrådet till extra krismöte, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Den nordkoreanske ledaren dog enligt obduktionen av en svår hjärtinfarkt tillsammans med hjärtstopp. Han dog ombord på ett tåg under en av sina vägledningsresor, enligt den officiella nyhetsbyrån KCNA.

I augusti 2008 drabbades Kim Jong-Il av en stroke som ledde till nedsatt rörelseförmåga i hans vänstra arm och ben. "Alla partimedlemmar, militärer, män och befolkning ska troget följa under kamrat Kim Jong-Uns ledning och skydda och ytterligare stärka den enade fronten i partiet, militären och hos allmänheten ", hette det från nyhetsbyrån.

Kim Jong-Il har beskyllts för att vara hjärnan bakom dödliga bombangrepp men också beskrivits som en jovialisk middagsvärd. I Hollywoodfilmer har han framstått som en pajas, och USA:s förre president George W Bush talade om att han regerade över en "tyranniets utpost".

Kim Jong-Il levde länge i skuggan av sin far Kim Il-Sung, som var Nordkoreas förste och hittills ende president. Efter faderns död i juli 1994 var det självklart att den yngre Kim skulle ta över

Han gjorde sig mest känd för sin fäbless för arabiska fullblod, unga blondiner, västerländska filmer och Mercedesbilar. Men med tiden framstod han som mera slipad, om än nyckfull, politiker med fullständig kontroll över sina undersåtar. Med sin speciella frisyr, solglasögon och platåskor framstod han vid sin död som en av världens mest gåtfulla ledare.

Nationell sorgetid har utlysts fram till den 29 december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.