Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kim-jong-un-tvekar-om-nytt-toppmote-med-trump/

Världen

Kim Jong-Un tvekar om nytt toppmöte med Trump

Donald Trump och Kim Jong-Un möttes i juni i år. Foto: Susan Walsh/AP

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tvekar om att genomföra ett nytt toppmöte med USA:s president Donald Trump. Det skriver den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA på torsdagskvällen. Samtidigt sätter Kim sitt hopp till att president Trump ska ändra sig på flera punkter.

Så sent som den 9 september meddelade Kim Jong-Un att han åter var beredd att möta Donald Trump för att diskutera kärnvapen på Koreahalvön.

”Vi är beredda att möta USA på en plats och vid en tidpunkt senare i september för att fortsätta diskutera de frågor vi hittills har diskuterat”, skrev den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA som citerade landets utrikesminister Choe Son-Hui.

Men nu har Nordkorea ändrat inställning. Enligt KCNA, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, anger Kim ”bristen på framsteg” när det gäller att förverkliga de överenskommelser som hittills gjorts.

Enligt KCNA gör detta att möjligheterna för ett nytt toppmöte har minskat.

I uttalandet, som publiceras under rubriken ”Uttalande från rådgivaren till Nordkoreas utrikesminister” men som uppenbart kommer från Kim Jong-Un, konstaterar Nordkorea att de tidigare mötena mellan de två ledarna har visat att det finns en politisk vilja att få ett slut på de ansträngda relationerna mellan USA och Nordkorea.

”Men inga praktiska uppföljningar har gjorts för att göra verklighet av toppmötenas samtal, vilket kastar en skugga över möjligheten till framtida toppmöten”, skriver KCNA.

KCNA lyfter fram de eftergifter Nordkorea gjort gentemot USA: frisläppandet av fångna amerikaner, återlämnanden av kvarlevor från stupade soldater.

”USA å sin sida har inte gjort något för att genomföra det man kom överens om.”

Det är tydligt att den Nordkoreanske ledaren är besviken på Donald Trump som sägs ha svikit ett löfte om att ställa in gemensamma militärövningar med Sydkorea och ha utökat sanktionerna mot landet istället för att ta bort dem.

Enligt KCNA, som är Kim Jong-Uns röst, är Washington ”besatt” av att Nordkorea ska avskaffa sina kärnvapen. 

Samtidigt skriver Kim i uttalandet att ”jag kom att förstå att president Trump är annorlunda än sina företrädare när det gäller hans politik och beslut när man har sett hans sätt att närma sig Nordkorea, så jag skulle vilja sätta mitt hopp till president Trumps kloka val och modiga beslut.”

De två ledarna har mötts tre gånger tidigare. Första gången var i Singapore den 12 juni 2018, andra gången i Hanoi den 27–28 februari 2019 och tredje gången den 30 juni i år då de båda möttes kort i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.