Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kim-jong-uns-nyarslofte-ett-nytt-vapensystem/

Världen

Kim Jong-Uns nyårslöfte: Ett nytt vapensystem

Foto: KCNA

Nordkoreas Kim Jong-Un meddelar nu att landet överger sitt stopp för test av kärnvapen och ballistiska långdistansrobotar. Samtidigt lovar diktatorn ett nytt vapensystem inom en nära framtid, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

På självaste nyårsafton meddelade Kim Jong att världen kommer att få se ett nytt vapensystem inom den närmaste framtiden. Detta ska vara en konsekvens mot USA som inte vill lätta på sanktionerna mot landet. Nordkorea uppges ha drabbats hårt av sanktionerna, vilket framkom under ett möte med nordkoreanska partitoppar i söndags. 

USA har inte visat att de tänker lätta på sanktionerna och har under de senaste veckorna försökt att förmå Ryssland och Kina att inte arbeta för mildrade sanktioner, enligt NBC.

Under tisdagen sade Kim också att eventuella förhandlingar med USA kommer att skjutas upp eftersom Washington ställer ”gangsterkrav”. Han menar också att om de strandade förhandlingarna om ett kärnvapenavtal med USA ska kunna återupptas måste USA förändra sin negativa inställning gentemot Nordkorea.

Samtidigt meddelar Kim Jong-Un att Nordkorea kommer att överge sitt stopp för test av kärnvapen och ballistiska långdistansrobotar.

I en intervju med nyhetskanalen Fox svarar USA:s utrikesminister Michael Pompeo Nordkoreas ställningstagande. Pompeo säger att han hoppas att den nordkoreanska diktatorn väljer fred och välgång framför konflikter och krig, rapporterar Reuters.

Läs också: Kims ”julklapp” till Trump kan bli missil som når USA