Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kim Jong-Uns syster kan slå en kil mellan USA och Sydkorea

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns yngre syster landade hos ärkefienden i syd och gjorde det hon är bäst på: propaganda.
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns yngre syster landade hos ärkefienden i syd och gjorde det hon är bäst på: propaganda. Other: Patrick Semansky/AFP

Hon är den slutna nationens nya ansikte, som ler mot världen. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns yngre syster landade hos ärkefienden i syd och gjorde det hon är bäst på: propaganda. Efter framträdandet tycks broderns kärnvapenhot som avlägsen historia. Blickfånget har flyttats till ett gemensamt damlag i ishockey och inbjudan till ett toppmöte.

Kim Yo-Jong är den första med blodsband till den styrande Kim-familjen som har besökt Sydkorea sedan Koreakriget på 1950-talet.

Charmoffensiven fullbordades i det ögonblick hon överlämnade den handskrivna inbjudan från sin bror till Sydkoreas president Moon Jae-In att göra ett besök i Pyongyang.

USA:s vice president Mike Pence satt sammanbiten framför Kim Yo-Jong.
USA:s vice president Mike Pence satt sammanbiten framför Kim Yo-Jong. Foto: Patrick Semansky/AFP

På läktaren under OS-invigningen var det lillasystern Kim som såg road och glad ut. På raden nedanför satt USA:s vice president Mike Pence med stenansikte. Han sa att han kommit till OS för att påminna om de brott mot mänskliga rättigheter som Nordkorea begått. 

Kim Yo-Jong hade kommit för att ge omvärlden en ny bild av det isolerade, hotfulla landet. 

Normalt är det ålder och rang som avgör vem som leder en nordkoreansk delegation. I den patriarkala koreanska kulturen är det nästan alltid en man, men när Nordkorea nu genomförde sin viktigaste diplomatiska insats på länge var det inte den 90 år gamle ceremonielle chefen Kim Yong-Nam som var sändebudet, utan en kvinna i 30-årsåldern.

Kim Yo-Jong överlämnade en handskriven inbjudan från sin bror till Sydkoreas president Moon Jae-In att göra ett besök i Pyongyang.
Kim Yo-Jong överlämnade en handskriven inbjudan från sin bror till Sydkoreas president Moon Jae-In att göra ett besök i Pyongyang. Foto: Kim Ju-sung

Ett uttalande från Blå huset, Sydkoreas presidentpalats, innan besöket visade att Sydkorea förväntade sig att det skulle vara Kim Jong-Uns syster som var den verkliga budbäraren i delegationen.

Att hon deltar i resan ”verkar spegla Pyongyangs uppriktiga vilja att minska spänningen på Koreahalvön”, löd en kommentar citerad av tidningen Chosun Ilbo, som andades viss optimism bortom OS.

Kim Yo-Jong spelar en växande roll i det nordkoreanska arbetarpartiet. Som chef för propagandaavdelningen har hon bidragit till att forma bilden av hur Kim Jong-Un uppfattas på hemmaplan. 

Hon uppges ha varit hjärnan bakom en kampanj för att öka hans popularitet genom att han blev vän med den före detta amerikanske basketspelaren Dennis Rodman, som efter det besökt Nordkorea flera gånger. Hon har arrangerat bilder på brodern på nöjesfält och invigningar av fabriker. 

Framför allt tros hon vara sin brors ögon och öron i det politiska maktspelet och vara den han litar mest på.

På läktaren under OS-invigningen var det Kim som såg road och glad ut.
På läktaren under OS-invigningen var det Kim som såg road och glad ut. Foto: Jae C. Hong/AP

I hur hög grad hon legat bakom planeringen av Nordkoreas charmoffensiv i samband med OS är oklart, men efter att själv ha spelat huvudrollen på ett övertygande sätt kan det inte uteslutas att hon haft ett finger med i spelet.

Just Mike Pence närvaro vid OS kan ha fått den nordkoreanska ledningen att fatta beslutet att skicka Kim Jong-Uns syster. Hon kommer att stjäla showen från Pence, sa professor Koh Yu-Hwan vid Dongguk-universitetet i Seoul till nyhetsbyrån AFP, dagen innan OS-invigningen. 

Han fick rätt.

Kim Yo-Jong är runt 30 år gammal, men uppgifterna går i sär om vilket år hon föddes. Ibland nämns 1987, andra gånger 1989. 

Kim Yo-Jong tillsammans med sin bror, Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Kim Yo-Jong tillsammans med sin bror, Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service/AP

Hon är yngsta barnet till den tidigare ledaren Kim Jong-Il och hans fru Ko Yong-Hui. Hon har två storebröder, Kim Jong-Chol, som av pappan inte ansågs manlig nog att efterträda honom, och Kim Jong-Un, som nu lett landet i över sex år.

Kim Yo-Jong tros ha gått i samma skola i Bern i Schweiz där Kim Jong-Un främst gjorde sig känd för sitt basketintresse i slutet av 1990-talet.

Hon sågs på ett fotografi på Arbetarpartiets kongress 2010. Året efter skymtades hon vid en konsert i Singapore med gitarristen Eric Clapton, hennes bror Kim Jong-Chols stora idol. I slutet av 2011 sågs hon av den nordkoreanska allmänheten då hon deltog vid begravningen av sin far.  

Tidigare har Kim Yo-Jong mest förekommit i bakgrunden på bilder när Kim Jong-Un firat missiluppskjutningar.
Tidigare har Kim Yo-Jong mest förekommit i bakgrunden på bilder när Kim Jong-Un firat missiluppskjutningar. Foto: Ahn Young-joon/AP

Hon rapporterats vara gift med sonen till en inflytelserik partisekreterare – och har de senaste åren klättrat i rang inom Arbetarpartiet. Tidigare har hon mest förekommit i bakgrunden på bilder när Kim Jong-Un firat missiluppskjutningar eller gjort besök vid fabriker. På senare tid har hon hjälpt honom vid flera ceremonier.

Men det är som sin brors sändebud i Sydkorea hon fått sitt genombrott. Nordkorea verkar inte längre lika hotfullt, även om Kim Yo-Jong står på USA:s lista för brott mot mänskliga rättigheter. Bedömare som bevakat Nordkorea i årtionden tycker sig åter fått bevis för att landet har skickliga diplomater, som vet hur de ska utnyttja svaga punkter hos sina motparter och försöka splittra deras allianser.

Skeptiker hävdar att nationen bara använder OS för att köpa sig tid för att utveckla sin vapenteknik ytterligare. Andra menar att Nordkoreas beslut att visa sitt vänligaste ansikte är ett försök att bryta sin isolering för att bygga en bro med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-Ins regering. 

President Moon har tidigare sagt att han är villig att möta Kim Jong-Un om han är skäligen säker på att ett sådant möte skulle bidra till att få ett slut på krisen som orsakats av Nordkoreas utveckling av kärnvapen.

Både Sydkorea och USA vill kunna uppvisa en gemensam linje, men det har blivit svårare sedan Kim Jong-Uns lillasyster dök upp på scenen.
Både Sydkorea och USA vill kunna uppvisa en gemensam linje, men det har blivit svårare sedan Kim Jong-Uns lillasyster dök upp på scenen. Foto: Patrick Semansky/AFP

Det ligger för närvarande i båda ländernas intresse på Koreahalvön med avspänning och diplomati. Hur president Moon svarar på inviten får betydelse, men på vilket sätt ett besök än sker i Pyongyang – om så endast med ryggdunkar och artigheter – så hade Donald Trump föredragit att de inte hade träffats.

Det har blivit tydligt hur olik dagordningen är i Seoul och Washington. Sydkorea vill inte ha ett krig på Koreahalvön och USA vill inte att Nordkorea skaffar kärnvapen. Båda länderna vill kunna uppvisa en gemensam linje, men det har blivit svårare sedan Kim Jong-Uns lillasyster dök upp på scenen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.