Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

KCNA: Trump vill komma till Pyongyang

Kim Jong-Un skakar hand med Donald Trump i Singapore.
Kim Jong-Un skakar hand med Donald Trump i Singapore. Foto: Shealah Craighead/Allover

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bjöd in USA:s president Donald Trump till det slutna landet vid toppmötet i Singapore, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kim tackade också ja till Trumps inbjudan att besöka USA.

”De två ledarna accepterade med glädje varandras inbjudan, övertygade om att det skulle fungera som ytterligare ett viktigt tillfälle att förbättra relationerna mellan länderna”, heter det när KCNA för första gången rapporterar om toppmötet.

Nordkoreanerna får också veta att toppmötet markerar en ”radikal förändring” i de två nationernas relation.

Kim Jong-Un uppges ha sagt till Trump och andra amerikanska företrädare att det är ”brådskande” att de båda länderna stoppar ”irriterande och fientliga militära handlingar mot varandra”. Kim uppges också ha sagt att Nordkorea och USA borde vidta rättsliga institutionella åtgärder för att garantera detta.

KCNA rapporterar också att Trump ”förstått” och lovat att stoppa gemensamma militärövningar mellan USA och Sydkorea medan samtal med Nordkorea fortsätter.

Enligt en nyckelformulering i dokumentet som Trump och Kim skrev undertoppmötet åtar sig Kim att arbeta för en ”total atomavrustning på Koreahalvön”. Samma formulering användes efter Nordkoreas toppmöte med Sydkorea i våras.

KCNA rapporterar nu att en kärnvapennedrustning på den koreanska halvön är beroende av att Washington och Pyongyang upphör med handlingar som kan reta upp varandra.

”Kim Jong-Un sade att för att uppnå fred och stabilitet på Koreahalvön och förverkliga dess atomavrustning bör de två länderna förbinda sig att avstå från att reta upp varandra”, heter det från KCNA.

Läs mer: Trump och Kim har undertecknat dokument

Samtidigt fortsätter Donald Trump att hylla toppmötet och Kim Jong-Un med mycket positiva ordalag, och tackar för att diktatorn ”tagit det första modiga steget för en ny ljus framtid för sitt folk”.

Han twittrar: ”Världen har tagit ett stort steg tillbaka från en potentiell kärnvapenkatastrof! Inga fler robotuppskjutningar, kärnvapenprover eller utveckling! Gisslan är hemma hos sina familjer. Tack ordförande Kim, vår dag tillsammans var historisk!”.

I Singapore var det första gången som en sittande USA-president träffade Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan. Under fjolåret pågick ett upptrappat ordkrig mellan de båda ledarna, där USA:s president kallade Kim för ”raketmannen” och Trump av ledarkollegan fick epitetet ”dotard” (ungefär svag gamling).

Under våren 2018 har relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Läs mer: ”Medarbetare måste pussla ihop Trumps lästa dokument”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.