Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kims-julklapp-till-trump-kan-bli-missil-som-nar-usa/

Världen

Kims ”julklapp” till Trump kan bli missil som når USA

Kim Jong-Un. Foto: KCNA

Nordkorea har hotat med en ”julklapp” om inte USA lyfter sina sanktioner mot landet. Nu tror amerikanska experter att den kan komma inom några dagar.

Relationerna mellan USA och Nordkorea har blivit allt frostigare under hösten och vintern. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, som tidigare har hyllat USA:s president Donald Trump som sin vän låter numera sina närmaste män stå för uttalandena – som blivit allt mera kritiska.

För ett par veckor sedan testade Nordkorea en del av vad som verkar vara ett nytt vapensystem. Något som amerikanska experter säger kan ha varit ett nytt rymdvapen eller en interkontinental missil.

På lördagen citerade tidningen New York Times amerikanska underrättelseexperter som bevakar Nordkoreas aktiviteter. Enligt dessa kan det slutna landet vara i färd med att testa en interkontinental missil som kan ha kapaciteten att nå det amerikanska fastlandet.

– Det jag kan tänka mig är att ”julklappen” rör sig om en ballistisk långdistansmissil, säger chefen för USA:s styrkor i Stilla havet, general Charles Q. Brown Jr., till tidningen.

Enligt NBC, som hänvisar till nytagna satellitbilder, har Nordkorea byggt ut en fabrik för tillverkning av kärnvapenbestyckade långdistansmissiler.

Nordkorea har vid upprepade tillfällen de senaste månaderna gjort tydligt att man vill se framsteg när det gäller de sanktioner som bland andra USA har lagt mot landet.

Få tecken tyder på detta. USA har under de senaste veckorna försökt att förmå Ryssland och Kina att inte arbeta för mildrade sanktioner, skriver tidningen.

Samtidigt menar en expert på Nordkoreas kärnvapenarsenal, Siegfried S. Hecker, att Nordkorea nu har uran för 38 missiler. En siffra som är dubbelt så stor som tidigare uppskattningar.