Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 16:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-antar-sakerhetslag-for-hongkong/

Världen

Ny lag för Hongkong klubbad – men hemlig

00:49. Kinas högsta lagstiftande organ har röstat igenom den kontroversiella säkerhetslagen gentemot Hongkong. Men hur den ser ut är ännu hemlig.

Kinas ledare Xi Jinping har skrivit under Hongkongs mycket kontroversiella nya säkerhetslag, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Oron kring det nya lagpaketet förvärras av att innehållet hållits hemligt – och inte ska förklaras av Peking-regimen förrän det redan trätt i kraft.

TT Text

Den nya nationella säkerhetslagen röstades på tisdagsförmiddagen enhälligt igenom av de 162 ledamöterna i Nationella folkkongressens ständiga utskott, rapporterade Pekingtrogna medier i Hongkong.

Först när diktatorn Xi Jinping skrivit under lagen bekräftades beskedet av den officiella nyhetsbyrån Nya Kina.

Nyhetsbyrån AFP beskriver det som unikt att lagen klubbades i Peking, snarare än i Hongkongs egen lagstiftande församling, vilket också innebär att Hongkongs 7,5 miljoner invånare inte kunnat bedöma formuleringarna och paragraferna.

Men kritiker befarar att säkerhetslagen innebär inskränkta rättigheter för de boende i den särskilda administrativa regionen och att dess självstyre, demokrati och status som finansiellt centrum hotas.

Hongkongs ledare Carrie Lam hade på tisdagsmorgonen sin vanliga veckoliga presskonferens, men valde då att inte ens bekräfta om lagen antagits eller ej.

Senare under dagen tog hon dock upp ämnet i ett videomeddelande till FN:s människorättsråd CHR.

Hongkongs ledare Carrie Lam
Hongkongs ledare Carrie Lam Foto: TYRONE SIU

Detta riktas bara mot en extremt liten minoritet människor som bryter mot lagen, medan liv, egendom, grundläggande rättigheter och friheter för den överväldigande majoriteten i Hongkong kommer att värnas, sade hon.

Lagen har varit planerad ända sedan Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina 1997. Men vid tidigare tillfällen har de utbredda protesterna fått Peking att avvakta. Nu hävdar regimen i Peking tvärtom, att lagen behövs just för att säkra stabiliteten, sedan Hongkong det senaste året skakats av förnyade demokratiivrande protester.

Detaljerna, och hur lagen ska användas, offentliggjordes alltså inte omedelbart. The South China Morning Post har rapporterat att Hongkongs styre skulle träffa företrädare för regimen i Peking senare under tisdagen för att få information om lagen. Bekräftelsen via Nya Kina kom på kvällen, bara timmarna innan lagpaketet skulle träda i kraft i och med månadsskiftet.

Först därefter, klockan 10 på onsdagen (04 svensk tid), håller regimen en presskonferens i Peking, där de högt uppsatta företrädarna Shen Chunyao och Zhang Xiaoming uttalar sig om vad lagen ska innebära, rapporterar Reuters.

Denna ordning väcker uppseende i Hongkong.

Att Hongkongs folk får veta vad som verkligen finns i denna nya lag först efter fullbordat faktum är bortom orimligt, säger oppositionsföreträdaren Claudia Mo till nyhetsbyrån AFP.

Lagen tros innebära de mest radikala förändringarna för Hongkongborna sedan den före detta brittiska kolonin återfördes till Kina för 23 år sedan. Nya nationella säkerhetskontor väntas i Hongkong, som ska övervaka, guida och stödja de lokala myndigheterna i efterlevnaden av reglerna.

Lagförslaget har på senare tid fått demokratiprotesterna att ta ny fart i Hongkong. Men en av de ledande profilerna, Joshua Wong, signalerar att slaget nu kan vara förlorat. ”Detta markerar slutet på det Hongkong som världen har känt”, skriver han på Twitter , och förklarar att han hoppar av sin demokratirörelse Demosisto. Någon timme senare meddelades att hela rörelsen läggs ned.

”Efter noggranna interna överväganden har vi beslutat att upplösas och avbryta all verksamhet i gruppen, givet omständigheterna”, skriver organisationen på Twitter.

Trots hårdnande regelverk planeras dock nya demonstrationer på onsdagen, årsdagen av Hongkongs överlämnande 1997. Det väntas bli en värdemätare för hur lagen tas emot.

USA, Storbritannien, EU och flera andra stormakter har fördömt Kinas planer på att införa lagen. I måndags började USA avveckla sin speciella handelsrelation med Hongkong genom att stoppa export av militärutrustning och begränsa regionens tillgång till högteknologiska amerikanska produkter.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en potentiellt missvisande formulering om var lagen klubbats. Rätt är att förslaget godkänts av Nationella folkkongressens ständiga utskott.

Ämnen i artikeln

Kina
Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt