Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 08:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-atalar-kanadensare-for-spionage/

Världen

Kina åtalar kanadensare för spionage

En demonstrant kräver att de två kanadensiska medborgarna, Michael Spavor och Michael Kovrig, frisläpps. De två greps i Kina i december förra året.
En demonstrant kräver att de två kanadensiska medborgarna, Michael Spavor och Michael Kovrig, frisläpps. De två greps i Kina i december förra året. Foto: JASON REDMOND

Två kanadensiska medborgare som suttit häktade i Kina i 18 månader åtalas för spionage.

TT Text

Den före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor greps i december 2018. Gripandena skedde dagar efter att kanadensiska myndigheter gripit Meng Wanzhou, dotter till teknikföretaget Huaweis grundare, som är efterlyst av USA för bedrägeri.

Läs även: Spionanklagelser ökar spänningen mellan Kina och Kanada 

Anklagelserna, som premiärminister Justin Trudeau kallat ”godtyckliga”, har lett till en diplomatisk kris mellan Kina och Kanada.

– Kina gör starkare framåtryckningar än tidigare och försöker få sin agenda igenom på världsscenen, sade Trudeau angående fallet i maj förra året.

Enligt Kina, som i koppling till fallet infört sanktioner av kanadensiska varor värda miljarder kronor, är de två åtalade misstänkta för att ha läckt statshemligheter.

Beskedet om åtalet kommer veckor efter att Kanada slog fast att rättsprocessen för att få Meng Wanzhou utlämnad till USA ska fortskrida.

Läs även: Kanadensare dömd till döden i Kina 

Läs även: Huaweis nyckelroll i konflikten mellan USA och Kina 

Ämnen i artikeln

Kina
Kanada
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt